Polisens order: ”Stanna inne”

Uppdaterad 2016-01-07 | Publicerad 2015-01-08

Bröderna Kouachi misstänks ha mördat tolv personer under gårdagens terrorattack.

Nu uppger franska medier att de kan vara lokaliserade .

Ett massivt polisuppbåd söker just nu i byar norr om Paris där man tror att bröderna befinner sig.

Ett dygn efter gårdagens dåd då tolv personer dog är det allt annat än lugnt i Frankrike.

Bröderna Cherif, 32, och Said Kouachi, 34, söks fortfarande för gårdagens attentat mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Rånade för att få mat

Det började i förmiddags runt halv elva då polisen fick ett larm om att två män hade stulit mat och bensin från en bensinmack nära Villers-Cotterets i Picardy-regionen i norra Frankrike.

I samband med rånet avlossades skott.

Bensinstationsägaren menade att de två männen såg ut som de två bröderna Kouachi, de två mest eftersökta männen i Frankrike just nu, och han sa att han sett att de var tungt beväpnade, bland annat med raketgevär.

Vägspärrar sattes snabbt upp runt hela Paris och ett stort polisuppbåd samt franska elitstyrkan Raid mobiliserade en insats till området.

Enligt vittnen ska de misstänktas vita bil ha setts i närheten av Abbaye de Longpoint timmarna efter rånet. Enligt Sky News har ögonvittnen sett två män fly in i skogen.

Stort antal poliser

Under dagen gick polisen även ut med information om fynd i terroristernas första flyktbil. Inuti fanns ett dussintal Molotov-coctails och jihadistflaggor, uppger en källa för AFP.

Att gärningsmännen flydde, bar mask och hade ytterligare vapen i bilen kan tyda på att fler attacker planerades.

Enligt Michael Scheuer, före detta CIA-agent som ledde jakten på Usama bin Ladin i tre år, var flykten planerad.

– Mängden planering som verkar ligga bakom det här kan antyda att det finns en del två. Men om man planerat fler attentat eller att lägga upp videor från attacken vet jag inte, säger han till The Telegraph.

Att dådet kan ha filmats är inte otroligt, enligt Scheuer.

– Om de här killarna har kopplingar till al-Qaida skulle det vara en enorm propagandaseger om de kunde få hem de här männen och sedan visa en film på vad organisationen kan åstadkomma utanför Europa.

Söker av skog

Ett oerhört stort antal poliser, bland annat insatsstyrkan, sökte under onsdagskvällen i ett område runt byarna Crépy-en-Valois  och Villers-Cotterets där man misstänker att de båda bröderna kan befinna sig, enligt Francetv.

Enligt flera rapporter riktar polisen in sig på skogen Retz, en av de största i Frankrike med sina 129 kvadratkilometer.

Många redo

Franska inrikesdepartementet uppger att så många som 88 000 finns tillgängliga för att delta i jakten på attentatsmännen. Av dessa är 50 000 poliser och 32 000 en typ av militärpolis, enligt inrikesdepartementets hemsida.

Redan i natt beskrev polisen bröderna som beväpnade, farliga och kända av polisen sedan tidigare.

Cherif ska ha suttit i fängelse för att ha varit del av en rekryteringsgrupp för jihadister till kriget i Irak.

Förutom i Villers-Cotterêts ska polisen ha ett fortsatt stort pådrag i Paris. Alla utfarter till Paris kontrolleras.

Två sköts i Paris

Ytterligare ett terrordåd ägde rum under torsdagsförmiddagen.

En man sköt med automatvapen mot polis strax söder om Paris på morgonen. Två personer, en kvinnlig polis och en kommunanställd, skadades och polisen avled senare av skadorna.

Skjutningen i södra Paris har inte någon koppling till onsdagens attentat, enligt franska myndigheter.

Två personer, varav en 52-årig man, frihetsberövas under dagen. Personerna ska ha kopplingar till attentatet. Det är dock oklart om skytten är gripen.

Flera moskéer har attackerats

Under tiden är Frankrike i landssorg.

En tyst minut hölls mitt på dagen och efteråt ljöd klockorna i Notre Dame över huvudstaden.

Under en presskonferens på torsdagkvällen meddelade franske inrikesministern Bernard Cazeneuve att nio personer har frihetsberövats efter tillslag i bland annat Reims.

Han berättade också att runt 90 vittnen har hörts av polisen angående attentatet, bland annat ögonvittnen som sett och hört terroristerna. 
Ministern nämnde även att obduktioner av offren har genomförts och att polis arbetar med att se över all typ av kameraövervakning längs berörda vägar.

Efter attentatet har också flera moskéer i Frankrike attackerats, uppger tjänstemän enligt AFP. Det finns dock inga rapporter om att någon skadats vid de attackerna.

Följ ämnen i artikeln