Åkesson möttes av burop i Malmö

Uppdaterad 2019-06-13 | Publicerad 2014-04-09

Ett stort polisuppbåd och arga demonstranter mötte Jimmie Åkesson när han kom till ett blåsigt Malmö på onsdagsförmiddagen.

"Dra åt helvete" var ett av flera glåpord som riktades mot SD-ledaren.

– Jag hade hellre diskuterat snabbspåret i akutvården, än uppståndelsen kring mina besök, säger Åkesson själv.

Vid 9.30-tiden på onsdagen stannade en svart BMW-jeep i närheten en gatukorsning i Malmö och ut klev Jimmie Åkesson och hans närmaste man Linus Bylund.

Sjukhusledningen vägrade låta SD ha sin pressträff inne i sjukhusets lokaler. Därför fick Åkesson träffa ett tiotal journalister på en gräsplätt i närheten av Pildammsparken i centrala Malmö.

De flesta frågorna, liksom svaren, var på förhand givna.

Hur ser du på att folk som tar avstånd från er politik blir hotade?

–  Nu vet jag inte några detaljer om de här eventuella hoten. Det är djupt tragiskt att det ska vara så, svarar Jimmie Åkesson.

Vilket ansvar bär ni själva för tonläget med hot?

–Alla har sitt ansvar och jag försöker hålla en sansad ton i debatten och hålla mig borta från övertoner. Det är ju det budskapet jag vill skicka till andra partiledare och politiska aktörer.

Känner du dig välkommen hit?

– Jag känner mig mycket välkommen hit. Vi är ett stort parti i Malmö.

"Du är inte välkommen"

 "Du är inte välkommen i Malmö". "Stick härifrån". "Inga rasister på våra gator"  och "Krossa rasismen". Det är några av ropen som hördes från andra sidan vägen, där 20-tal demonstranter hade samlats bakom avspärrningar.

Civilklädda och uniformerade poliser höll noga koll på att ingen kom för nära. Förbipasserande, joggare och bilister tittade förundrat på klungan av män och kvinnor med tjocka jackor och mikrofoner som stod samlade kring en kostymklädd Åkesson.

SD-ledarens resa genom Sverige har som syfte att locka främst S-väljare. Den har kantats av demonstrationer, företag och skolor som i sista sekund valde att dra sig ur, och i några fall dödshot mot personer som offentligt har sagt att de inte vill ha Jimmie Åkesson på sin arbetsplats.

SD har försökt avfärda kritikerna som vänsterextremister. Åkesson själv upprepar flera gånger att det är en vänsterpartist som dragit igång protesterna mot hans besök i Malmö.

"Avfärdar inte alla som vänsterextremister"

Men likväl har 250 vårdanställda skrivit under. Plus 20-tal brandmän. Knappast vänsterextremister. 

– Jag avfärdar inte alla som vänsterextremister. Men normalt sett är det alltid vänsterextremister som drar igång den här typen av kampanjer. Sen kan det finnas en massa anledningar till att folk skriver under; det kan vara så att de inte tycker som oss, eller att de har fallit för grupptrycket.

Flera av hans partikamrater har reagerat med ilska på protesterna. Carina Herrstedt, andra vice ordförande i partiet, har bland annat skrivit på sin blogg att ”Anställda som inte klarar av detta väldigt enkla förhållningssätt borde helt enkelt tvingas se sig om efter ett annat jobb så att vi alla kan känna oss trygga med den hjälp och den vård vi förväntas få om olyckan är framme.”

Att ledande SD:are vill att de som protesterar ska "tvingas se sig om" efter andra jobb, kommenterar Åkesson så här:

– Jag har inte sett den, jag läser inte alla bloggar eller tidningar.

Inte kontraproduktivt protestera mot SD

Efter 20 minuter är presskonferensen över och Jimmie Åkesson och hans följe åker ett par hundra meter bort mot ingången till akuten i Malmö. Även där möttes han av protester. En av få demonstranter som ville prata med pressen är Cecilia Söderberg, som tidigare arbetat inom omsorgen i hemstaden Luleå i flera år, men nu bor i Malmö.  Hon beskriver sin politiska hemvist som "autonom vänster" och hon höll upp en hemgjort skylt "inga rasister på våra arbetsplatser".

– Jag är här för att visa mitt missnöjet med att han besöker sjukhuset, eftersom jag anser att SD inte delar vårdens värdegrund.

En kritik som riktats mot demonstranterna är protesterna gynnar SD. Något partiet erkänner mer eller mindre öppet.

– Jag tror inte att det är kontraproduktivt. Om man väljer att rösta på SD är det för att man redan delar deras åsikt, inte för att vi demonstrerar, säger Cecilia Söderberg.

Patrik Berg, från Rättvisepartiet Socialisterna, är inne på samma spår.

– Om det här gynnar dem, varför gnäller SD då så mycket på oss som demonstrerar, säger han.

Anställda hotas med varning

Med jämna mellanrum fick demonstranter stöd från folk inne på sjukhuset som ställde sig i fönster och vinkande. Men de som var inne i lokalerna fick inte bära en särskild pin med texten "Vårdpersonal mot rasism", som tagits fram inför Åkessons besök. De som framhärdar med att bära dem hotas av en varning, enligt SVT:s sydnytt.

Men långt ifrån alla anställda är emot Åkessons besök. Michael Axelsson, som jobbar med logistik, står i en av ingångarna till sjukhuset och pratar med några av sina kollegor.

– För mig är det de här som är de riktiga rasisterna, säger Michael Axelsson och syftar på några demonstranter som försöker blockera en av bilarna Åkesson åker i.

Han röstar ju på SD i alla val.

– Åkesson är ju en folkvald politiker och han rätt att att komma hit. Det hade aldrig blivit lika mycket bråk om Reinfeldt var här, lägger han till.

Bara de mest ihärdiga väntar ut Åkesson när han lämnar sjukhuset vid 12.20-tiden, nästan två och en halvtimmar efter att han kom.

"Oerhört intressant besök".

Burop och något enstaka utsträckt finger höjs mot hans svarta BMW.

Det officiella anledningen till att SD ville komma till Skånes universitetssjukhus är att de vill studera "snabbspår i akutvården". Partiet har avsatt en "tillgänglighetsmiljard" för att minska väntetiden och deras målsättning är att man inte ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten.  Det är dessa frågor som Jimmie Åkesson säger att han helst vill diskutera.

– Oerhört intressant besök. Det finns många erfarenheter att få lära sig av och ta med sig avseende tillgängligheten i akutsjukvården, säger han i en kommentar efteråt.

Under eftermiddagen ska Åkesson besöka polisstationen i stadsdelen Rosengård och en brandstation.