Brexit: Hopp om avtal lever trots missräkning

Publicerad 2017-12-04

Jublet fastnade i halsen när EU och Storbritannien inte lyckades komma överens om första fasen i förhandlingarna om brexit.

Hoppet lever ändå om en uppgörelse under veckans gång.

Trots en dag fylld av positiva rykten och uppgifter så var det mungiporna ner som gällde när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll presskonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May på måndagseftermiddagen.

– Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, tvingades Juncker konstatera.

– Vi har förhandlat hårt och många framsteg har gjorts. Men åsiktsskillnader kvarstår inom ett antal frågor där vi behöver ytterligare förhandlingar och konsultationer, sade May.

Helt uppgivet var det ändå inte. Från båda sidor betonas att förhandlingarna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:s kommande toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlingarna: om framtida handelsavtal och övergångsregler.

– Jag är övertygad om att vi kan nå tillräckliga framsteg före toppmötet. Det här är inget misslyckande. Det är början på den allra sista rundan, sade Juncker.

– Vi kommer att mötas igen före slutet av veckan och även jag är övertygad om att vi kommer att avsluta det här på ett positivt sätt, sade May.

Det som dessförinnan hade läckt ut från diskussionerna pekade på ett klart närmande mellan parterna, både vad gäller gränsfrågorna på Irland och EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien.

Från brittisk sida uppges det nu finnas en öppning för att låta EU-domstolen i vissa fall fungera som avgörande instans för medborgarna. Och för Irland talas om en formulering där EU och Storbritannien lovar bibehålla "fortsatt EU-anpassad lagstiftning" för att undvika en "hård gräns".

Det sistnämnda tycks dock ha varit en rejäl stötesten. Nordirländska unionistpartiet DUP reagerade ilsket och omedelbart när uppgifterna läckte ut.

– Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftning som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritannien, sade partiledaren Arlene Foster, vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering, i ett uttalande i Belfast.

Uppgifterna om "anpassad lagstiftning" fick annars såväl London som Skottland och Wales att andas morgonluft med ett antal uttalanden om att även de ser fram emot liknande lösningar.

"Om en del av Storbritannien kan ha kvar EU-anpassad lagstiftning och i praktiken stanna inom den inre marknaden (vilket är den rätta lösningen för Nordirland) så finns det säkert inga praktiska skäl till att inte låta andra delar också göra det", skrev exempelvis Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon på Twitter.