7 fakta om förtrycket mot romer i Sverige

Publicerad 2016-04-08

TT Bild

För cirka 500 år sedan kom de första romerna till Sverige. Redan då följde flera år av förtryck och diskriminering.

Här är bara några fakta som visar den mörka historien om romernas ställning i Sverige.

1. Dödsstraff för manliga romer i Sverige

På 1500-talet ska de första romerna ha dykt upp i Sverige. Vid den tiden var det dödsstraff för manliga romer som befann sig i Sverige. År 1577 bestämde kungen Johan III att de ”tatterne” som försökte komma in i Sverige skulle hängas. Dessutom tvingade han både vuxna och barn till slavarbete i gruvorna – många dog av arbetet

TT Bild

2. De skulle utvisas

På 1600-talet beslutades det att alla romer skulle utvisas. Kvinnor och barn skulle fördrivas och man hade rätt att döda männen. Dessutom vägrade svenska kyrkan att döpa och begrava dem.

TT Bild

3. Stängde ute gruppen från samhället

På 1800-talet kom Kalderash-gruppen in till Sverige från olika delar av Europa. Under 1900-talet så stängde man ute gruppen från samhället. Fram till 1960-talet tvingades de bo i tältläger.

TT Bild

4. Tvångsteriliserades och saknade rösträtt

Under 1900-talet så tvingades romer till sterilisering och barn tvångsomhändertogs. Många levde som om de vore statslösa. I och med att de inte fick bo någonstans saknade de folkbokförningsadress, därmed hade de varken rösträtt eller rätt att gå i skolan. Dessutom gjordes systematisk kartläggning och registrering av människor som baserades på rasbiologi.

TT Bild

5. Förbjudna att invandra till Sverige

År 1914 till 1954 var romer förbjudna att invandra till Sverige. Detta trots att de var förföljda av nazisterna. I riksdagsmotioner beskrevs romer som "slödder” och ”moraliskt gift i samhället”

Friedmann, Bundesarchiv

6. Ville att de skulle överge sin kultur

Det var inte förrän 1959 som romska barn fick gå i skolan och romer fick rösträtt. Och vid slutet av 1900-talet ville svenska staten att romer skulle överge sin kultur och försvenskas.

TT Bild

7. Diskrimineras än i dag

I dag vill svenska staten att romer ska få behålla sin romska kultur och identitet, dessutom är romani ett av minoritetsspråken. Trots detta är romer den grupp som utsätts mest för diskriminering och främlingsfientlighet – något som inte bara sker i Sverige utan i hela Europa. Polisens "romregister", som blev känt hösten 2013, och tiggeri är två av många tecken på romernas situation i Sverige nu under 2000-talet.

TT Bild

Följ ämnen i artikeln