Dödssiffran stiger efter attack mot hjälpkonvoj

Publicerad 2016-09-20

Efter attacken mot en konvoj med nödhjälp till behövande i Syrien: Nu stoppar FN alla hjälpsändningar i det krigshärjade landet.

Samtidigt stiger dödssiffran efter angreppet till minst 20.

Det är nyhetsbyrån AP som rapporterar om FN:s beslut att att ställa in hjälptransporterna. Bakgrunden är måndagens attack mot en konvoj nära den syriska staden Aleppo. Då träffades minst 18 lastbilar med förnödenheter av missiler från stridsflygplan. Under tisdagseftermiddagen steg siffran över antalet döda i angreppet till minst 20.

– En stor del av hjälpen förstördes, säger en talesperson för den syriska stödorganisationen Röda Halvmånen, enligt AFP.

Kan vara krigsbrott

Både Ryssland och Syrien har beskyllts för att ligga bakom angreppet. Länderna nekar dock till all inblandning. Enligt ryska medier var det bara rebeller som hade fullständig information om var konvojen befann sig.

Om det visar sig att avsikten var att attackera humanitär hjälp kan attacken vara ett krigsbrott. Det uppger FN-talespersonen Benoit Carpentier för internationella medier.

Jens Laerke, talesperson för FN:s människorättskontor OCHA, säger till AP att konvojerna kommer att vara inställda i väntan på en ny utvärdering av säkerhetsläget i Syrien:

– Det är en väldigt mörk dag för humanister över hela världen.

”En ny bottennivå”

Internationella rödakorskommitténs chef Peter Maurer kallar bombningen av konvojen ett flagrant brott mot internationell humanitär rätt.  Röda Halvmånen, som distribuerar större delen av hjälpen i Syrien, har ställt in allt arbete i Aleppoprovinsen i tre dagar i protest, rapporterar TT.

– Det är helt fruktansvärt, det är det allvarligaste angreppet hittills på våra hjälpkonvojer i Syrien. Det har tidigare skett många förfärliga angrepp på sjukhus, skolor och hjälparbetare, men nu har man nått en ny bottennivå, säger Jan Egeland till TT.

Bara timmar före konvojen bombades under måndagen så deklarerade den syriska militären att vapenvilan i landet hade fallerat.

Följ ämnen i artikeln