Vill nå uppgörelse för att Storbritannien ska stanna kvar i EU

Uppdaterad 2016-02-19 | Publicerad 2016-02-18

EU:s stats- och regeringschefer försöker just nu nå en överenskommelse för att Storbritannien ska stanna i unionen.

Premiärminister David Cameron kräver bland annat att få ge invandrade arbetare sämre villkor.

– Det vi minst behöver just nu är ett skadat och splittrat EU, säger Stefan Löfven.

EU-ledarna hoppas under det pågående toppmötet i Bryssel nå en uppgörelse som ska göra britterna mer välvilligt inställda till unionen. Storbritannien ska senare, sannolikt redan i juni, folkomrösta om landet ska vara kvar i EU eller inte.

– Jag kommer att kämpa för Storbritannien. Om vi kan få en bra uppgörelse så tar jag den. Men jag godtar inte ett avtal som inte motsvarar vad vi behöver, sa den brittiske premiärministern David Cameron när han kom till rådsbyggnaden i Bryssel på torsdagen.

”Vore till stor skada”

Storbritannien har krävt förändringar inom en rad områden, bland annat att EU:s medlemsländer ska få rätt att dra i en "social nödbroms", alltså stoppa eller dra ned på olika bidrag till invandrade arbetare från andra EU-länder.

Enligt nyhetsbyrån TT:s källor i Bryssel tvistar EU-ledarna framför allt om hur lång tid ett land – i praktiken Storbritannien – ska kunna undanhålla inflyttade EU-medborgare från full tillgång till välfärdssystemet. Storbritannien vill enligt källor till Ekot få rätt att ge invandrade arbetare sämre villkor under 13 framåt.

– Det vore till stor skada för EU om Storbritannien lämnade. Det vi minst behöver just nu är ett skadat och splittrat EU. Vi har flyktingfrågan, ett allt aggressivare Ryssland och en ökad global konkurrens att hantera, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven på väg in till mötet.

– Inte minst ekonomiskt och geopolitiskt är Storbritannien mycket, mycket betydelsefullt.

”Kommer få sitt lilla drama”

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har på förhand kallat förhandlingarna i Bryssel för ett ”bära eller brista-toppmöte”. Andra EU-ledare tycks dock mer säkra på att en uppgörelse kommer att nås.

– Alla kommer att få sitt eget lilla drama – sedan kommer vi att komma överens, säger Litauens frispråkiga president Dalia Grybauskaite enligt TT.

Toppmötet i Bryssel började klockan 17 på torsdagen. Efter en första diskussion om Storbritanniens framtid var det dags för middag och diskussioner om flyktingkrisen. Under natten väntas enskilda samtal mellan olika länder för att kunna nå en uppgörelse när ledarna återigen samlas på fredagsmorgonen.

– Vi börjar med en engelsk frukost – som kan komma att övergå till en brunch, sa en högt uppsatt källa till TT inför mötet.