Klippte sönder 10 miljoner för att hämnas på släkten

Publicerad 2015-11-09

När den gamla damen förra veckan dog lämnade hon efter sig närmare tio miljoner kronor – i kontanter.

Det som förbryllar den österrikiska polisen är att alla sedlar klippts i småbitar.

Teorin är att damen gjorde det med flit – för att hämnas på sina arvingar.

Den 85-åriga damen hade bara bott på det exklusiva seniorboendet i Österrike i fem dagar innan hon oväntat gick bort. När ansvariga för hemmet efter damens död gick in i hennes lägenhet kunde de inte tro sina ögon. I sovrummet hittade de en ansenlig summa pengar – runt 950 000 euro i kontanter. Allt i 100- och 500-eurosedlar. Men förmögenheten var helt värdelös. Sedlarna hade nämligen klippts i småbitar. Den obrukbara sedelkonfettin hade därefter placerats i en prydlig hög på sängen.

Polisen hade först ingen aning om varför och den 85-åriga damen som satt inne med svaret var just bortgången. Men utredarna kom snabbt fram till att hon avsiktligt förstört pengarna – i vrede mot sina arvingar.

Ersätter beloppet

Men historien har fått ett väldigt lyckligt slut – för arvingarna.

– Om kvinnans plan var att ingen skulle få ärva pengarna så misslyckades hon, säger en utredare till Wien-tidningen Kurirer.

Österrikes riksbank har nämligen bestämt sig för att ersätta hela beloppet med nya och hela sedlar.

– I det här fallet har vi tittat på de speciella omständigheterna, säger Friedrich Hammerschmidt på Österrikes riksbank.

Han menar att det skulle kunna handla om att kvinnan var psykiskt sjuk eller att hon på något annat sätt inte längre var vid sina sinnens fulla bruk, skriver Kurirer.

– Om arvingar bara hittar snuttar av sedlar och vi känner till pengarnas ursprung, ja då ersätter vi så klart hela summan, säger Hammerschmidt.

– Skulle vi inte betala ut pengarna skulle vi ju straffa fel människor, tillägger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln