Hillary Clinton tappar i viktiga delstater

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-25

Hillary Clinton får det svårt att bli USA:s nästa president enligt två nya opinionsundersökningar.

Hon skulle i dagsläget förlora mot tre potentiella republikanska motståndare i flera av USA:s nyckelstater.

Och bara 43% av amerikanerna har en positiv bild av Clinton – den sämsta siffran på åtta år

Om USA:s presidentval vore i dag skulle väljarna i Iowa, Colorado och Virginia välja tre republikanska kandiater framför demokraternas Hillary Clinton. Det visar en opinionsundersökning från Quinnipac University som publicerades på onsdagen.

När Clinton ställdes mot förre Floridaguvernören Jeb Bush, Wisconsinguvernören Scott Walker, respektive Floridasenatorn Marco Rubio fick hennes motståndare en större andel av rösterna i samtliga tre nyckelstater.

Underlaget samlades in i en telefonenkät den 9-20 juli med runt 1200 röstberättigade i vardera delstat.

Inte ärlig och pålitlig

Demokraternas toppkandidat har tappat stöd jämfört med för några månader sedan. I en motsvarande opinionsundersökning från april i år ledde Clinton kampen ställd mot de flesta republikanska motståndarna, enligt Quinnipac University.

"Hillary Clintons siffror har sjunkit bland väljarna i de viktiga delstaterna Colorado, Iowa och Virginia. Hon har tappat stöd i viktiga frågor om hennes ärlighet och ledarskap", säger Peter A. Brown, biträdande chef för opinionsundersökningen.

Mellan 55 och 62 procent beroende på delstat anser att Hillary Clinton inte är ärlig och pålitlig. Hälften eller drygt hälften av de tillfrågade har en negativ inställning till henne.

Även i en ny Gallup-undersökning som presenterades under fredagen förlorar Clinton stöd.

Mätningen visar att bara 43 procent av amerikanerna har en positiv bild av henne, den sämsta Gallup-siffran för Hillary Clinton på åtta år.

Sedan den senaste mätningen har hon rasat 5 procentenheter, enligt undersökningen.

”Clintons anseende har dalat nationellt, vilket också märks bland demokraterna. Men hon är fortfarande den enda demokratiska presidentkandidaten med nationellt genomslag”, står det i Gallups sammanfattning av undersökningen.

Ögonen riktas mot konkurrent

Samtidigt som Clintons stöd sjunker har ögonen riktats mot vänsterdemokraten Bernie Sanders. Opinionsundersökningen visar att Vermontsenatorn går lika eller bättre än Clinton i flera potentiella matcher mot de tre republikanerna i Iowa och Colorado.

Den vithårige 73-åringen beskriver sig själv som demokratisk socialist och har bland annat lovat att bekämpa "oanständiga" inkomstklyftor.

På politikportalen FiveThirtyEight skriver analytikern Nate Silver att presidentkandidatens framgång beror på att hans politik lockar många av de mer vänsterinriktade demokratväljarna.

Vid presidentvalet 2012 tog demokraterna hem kampen i Iowa, Colorado och Virginia.