SD-toppens hund tvingad att ha munkorg

Publicerad 2015-07-08

I maj bet SD-toppens varghund två barn - och tvingades till munkorg.

Oscar Sjöstedt överklagade, men fick i dag avslag.

Schäfervargen "Fang" får behålla skyddet vid all utomhusvistelse.

I maj bet Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedts varghund två barn i ett villaområde i Gustavsberg i Värmdö kommun.

– Jag kan bara beklaga och be om ursäkt. Hon slet sig från den kätting hon var kopplad i, sa Sjöstedt till Aftonbladet då.

De två enskilda incidenterna inom loppet av två veckor ledde till att polisen den 4 juni beslutade att "Fang", som är en hybrid mellan en schäfer och en varg, skulle förses med ett högst två meter långt koppel – samt bära munkorg vid all vistelse utomhus och där möten med andra människor kan ske.

"Inte rimligt"

Då överklagade Sjöstedt. I en handling som diariefördes hos förvaltningsrätten den 18 juni bad han om att ändra föreläggandet till "offentlig plats eller ställen där möten med människor kan förväntas". Han menade att det inte var rimligt att tvinga en valp att ständigt bära munkorg utomhus.

”Hunden i fråga får sin huvudsakliga motion i naturområden där få eller inga människor vistas. Ett två meter långt fast koppel och halsband torde var helt tillfyllest för att säkerställa att hunden inte orsakar obehag för andra på sådana platser”, skrev Sjöstedt i överklagan.

”Hunden ifråga föddes den 21 oktober 2014. De incidenter som föranlett föreläggandet har således förorsakats av en omkring sju månader gammal valp. Valpbeteendet kommer givetvis att upphöra”.

Men nu har förvaltningsrätten beslutat att SD-toppens hund får finna sig i att bära hundkorg vid all vistelse utomhus.

Följ ämnen i artikeln