Så slår Evert mot landet under dagen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ovädret Evert slog under torsdagsmorgonen till mot västra Sverige med flera trafikolyckor och inställda tåg som följd.

Under dagen drar stormen vidare över landet och SMHI har klass 1- och 2 varningar ute för tiotals län.

– Måste man ge sig ut så absolut, men tänk till, säger Therese Fougeman, meteorolog på SMHI.

Laddar Live Upplevelse

Stormen Evert är här. Under tidiga morgonen drog ovädret, som redan skapat problem i Norge under onsdagskvällen, in över Västsverige med full kraft och orsakade trafikolyckor, inställda tåg och busslinjer och strömavbrott.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Värmland, Bohuslän och Dalsland som väntas få över 15 centimeter snö under morgonen.

– Det är stora snömänger i kombination med frisk sydostvind som kan ge drivbildning och det snöar på ganska intensivt på sina ställen och har gjort under morgonen. Jag kan tänka mig att det är och har varit besvärligt i trafiken, säger Therese Fougeman, meteorolog på SMHI.

Även andra delar av västra och södra Sverige har haft ett jobbigt väderläge under morgonen. För Västra Götaland, Halland, Skåne och Blekinge ligger en klass 1-varning utfärdad av SHMI.

Olycka på Norra Sturupsvägen utanför Holmeja i Skåne.
Foto: MIKAEL NILSSON
Olycka på Norra Sturupsvägen utanför Holmeja i Skåne.

Drar in över Svealand

Och fler delar av landet kommer att drabbas av Evert under dagen. Totalt ligger det klass 1-varningar för ett tiotal län. Vid 9.30 på morgonen har ovädret redan rört sig vidare österut och norröver och nått delar av östra Svealand: Västmanland och Södermanland.

Vid 12-tiden når den Stockholm.

– Kring lunchtid närmar det sig Stockholmsområdet, säger Therese Fougeman.

Även delar av södra Norrland har redan under förmiddagen nåtts av Evert.

– Redan nu så sträcker det sig upp över Dalarna, Hälsingland och Jämtlands län. Och där det snöar och blåser så kan det vara svårt i trafiken, säger Therese Fougeman.

Foto: Adam Ihse/TT
Snöfallet orsakar problem på vägarna i Västsverige.

Avtar under eftermiddagen

Även Gotland kan drabbas av ovädret i form av mycket hårda vindbyar och snöfall under tre, fyra timmar under eftermiddagen. Under eftermiddagen väntas ovädret också till de nordligare delarna av landet. Värst väntas ovädret slå mot Västernorrlands kustland.

– Där har vi utfärdat en varning vid kusten från kvällen. Det är där man kan få de största mängderna snö. E4:an går där vid kusten och det kan bli med att det drevar, säger Therese Fougeman.

Den som planerar att ge sig ut i trafiken bör fundera på om man kan avstå från sin resa.

– I och med att det har varit milt en period har man kanske vant sig av vid att det kan vara halt. Måste man ge sig ut så absolut, men tänk till och släpp på gasen lite, säger Therese Fougeman.

Foto: MIKAEL NILSSON
Den kraftiga halkan orsakade olyckor i Skåne på torsdagen.

Våren flera veckor bort

Men ovädret ser inte ut att bli långvarigt. Redan under eftermiddagen övergår snöfallet i regn i delar av Götaland och Svealand och kan leda till ett jobbigt läge på vägarna.

– Det kraftigaste snöfallet kommer att klinga av i områden redan under eftermiddagen. Även om det fortsätter att snöa så kommer det inte att bli lika intensivt. Tills imorgon bitti så regnar det över Götaland. Det kommer att snöa över södra norrland och Svealand även morgon, men det kommer att mattas av, säger Therese Fougeman.

Det betyder tyvärr inte att våren är på intåg. Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se. Även om mild luft drar in på fredag så kommer ett nytt lågtryck med snö och kyla redan på söndag. Den kalla luften ser ut att hålla i sig i två veckor framåt.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hårda vindar och snöblandat regn i Malmö under torsdagen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN