Svenskt militärflyg vid Belarus och Ukrainas gräns

Publicerad 2022-03-26

Ett svenskt signalspaningsplan flyger över östra Polen längs Belarus och Ukrainas gräns.

Flygplanets främsta uppgift är att spana åt Försvarets radioanstalt (FRA).

Att ett svenskt militärflyg flyger där är relativt ovanligt.

Flightradar24 kan man se att planet lämnade Linköping strax efter klockan åtta och har flugit längs sträckan längs Belarus och Ukrainas gräns mot Polen flera gånger.

Både Försvarsmakten och FRA bekräftar att planet tillhör det svenska flygvapnet men de är förtegna om detaljer kring det. Det är av modellen Gulfstream IV och kallas för Korpen.

– Jag vill inte kommentera vår verksamhet i detalj eller enskilda flygningar. Flygplanet ägs och flygs av flygvapnet och bemannas normalt med signalspaningspersonal från FRA, säger Ola Billger, Kommunikationschef på FRA.

”Följer utvecklingen i vårt närområde”

FRA kan dock bekräfta att flygplanets främsta uppgift är att spana åt myndigheten. Att ett svenskt militärflyg flyger där är relativt ovanligt eftersom de mest håller sig kring svenskt luftrum.

– I normalfallet befinner sig flygplanen oftast ovanför Östersjön, sen händer det att de är på andra platser också. Vad man kan säga generellt är att FRA följer krig och konflikter utomlands och följer utvecklingen i vårt närområde, säger Billger.

Följ ämnen i artikeln