Familjeplanering riktas mot kvinnor i utsatta områden

”I Afrika jobbar vi med familjeplanering, varför kan vi inte göra det här?”

Publicerad 2022-08-05

LÖVGÄRDET. Ett högt barnafödande låser in utlandsfödda kvinnor och hindrar dem att komma ut i jobb.

Det menar lokala politiker i Göteborg som beslutat om en familjeplaneringskampanj riktad till kvinnorna.

Men beslutet har slagit en spricka i styret och i områdena finns det en oro för att den kan få oönskad effekt.

– Det får inte bli att man av politiska skäl säger ”skaffa inte fler barn”, säger Rafif Saleh, kulturtolk i Lövgärdet.

Inne på Kryddan i Lövgärdets centrum är kaffe, te och kakor framdukade. Rafif Saleh, kulturtolk och doula på föreningen Tidigt föräldrastöd, tar emot.

Hennes telefon ringer ofta.

– Förlåt, det är en gravid kvinna, ursäktar hon sig med jämna mellanrum.

Hit kommer mammor som behöver stöd under graviditet och förlossning, man ger föräldrakurser och hjälper familjer i kontakten med myndigheter.

De senaste månaderna har föreningen hamnat i centrum för den politiska debatten. Många barn är ett hinder för att utlandsfödda kvinnor ska komma ut i jobb, enligt både S och M som båda kommit med förslag om familjeplanering mot grupperna. På föreningens anslagstavla hänger flera nya tidningsurklipp.

De handlar om beslutet om familjeplaneringskampanj till kvinnor här och i andra av stadens utsatta områden.

Det är bra, tycker kvinnorna. I Sverige har man sexualundervisning i skolan, medan många av dem växt upp med tabun.

– I början vågar många inte prata om det, säger Rafif Saleh.

Men informationen måste göras på rätt sätt.

– Vi vill inte att man av politiska skäl säger att vi inte får skaffa fler barn eller att vi inte har en bra kvalitet på våra liv, fortsätter hon.

”Skaffar väldigt många barn”

I början av sommaren klubbades förslaget från lokala partiet Demokraterna, efter att M och L ställt sig bakom det. I det står det att ”hederskultur, klanstrukturer, föråldrade traditioner och bristande kunskap hindrar invandrarkvinnor från att skydda sig från oönskade graviditeter”.

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna, sitter på sitt mötesrum i stadshuset i centrala Göteborg.

– Vi ser att många av kvinnorna i våra områden skaffar väldigt många barn och det får de gärna göra. Men vi ser också att det finns brist på information om de möjligheter som finns i Sverige om man själv vill styra hur många barn man har tänkt sig.

Den avhoppade moderaten tycker inte att kampanjen är kontroversiell. Syftet är att öka kvinnornas självbestämmande och chanser till jobb.

– Alla vet att välståndet ökar när kvinnor får kontroll över sin reproduktion och bestämmer hur många barn de ska ha.

Han drar en parallell till svenskt biståndsarbete.

– När Sida arbetar med bistånd i Afrika är det bland det första man gör att informera kvinnor om deras sexuella rättigheter. Varför skulle inte vi kunna göra det här?

I de utsatta områdena finns en rädsla att informationsinsatsen ska slå fel och att en låg tillit till myndigheter blir ännu svagare. Det säger flera i områdena som Aftonbladet pratar med.

Oron: Tror att de ska steriliseras

Men kampanjen har splittrat alliansstyret. KD och C röstade emot den och till GP säger Emmyly Bönfors, gruppledare för C att det är utpekande och att man går i en farlig riktning när politiker ska ”peta i kvinnors kroppar”.

I de utsatta områdena finns en rädsla att insatsen ska slå fel och att en låg tillit till myndigheter blir svagare. Det säger flera i områdena som Aftonbladet pratar med.

En oro är att de mest utsatta kvinnorna skräms bort från sjukvården eller i värsta fall förbjuds att gå dit av sina män, säger en kvinna som jobbar nära flera invandrargrupper i ett utsatt område.

– Rädslan för att man ska bli steriliserad om man går till doktorn finns hos vissa, säger hon.

Men frågan är känslig. Kvinnan, som vill vara anonym av hänsyn till dem hon jobbar med, ser samtidigt att en del kvinnor fastnar i barnafödande de inte själva valt. Inte sällan med fem barn eller mer.

En del lever kvar med traditioner från sina hemländer där en stor familj och släkt är ens välfärd och pensionsförsäkring. Fokus borde ligga på att få ut kvinnorna i jobb och förändra männens attityder, menar hon.

– Det är inte alltid kvinnorna som bestämmer om de ska ha många barn. Ibland är det männen, ibland kulturen. Det blir en kvinnofälla.

”Vill ha en stor familj”

Tillbaka till föreningen i Lövgärdet. Här har man kurser innan och efter förlossning där man pratar om det som kvinnohälsa, man berättar om preventivmedel och sexuell hälsa. De möter kvinnor som fått flera barn tätt och är slitna i kropp och av att ta hand om barn.

– Barnmorskan frågade en kvinna om hon skulle vänta med fler barn och börja med preventivmedel. Kvinnan visste inte vad det var, säger Bodil Frey, verksamhetschef.

Här i området är 60 procent av invånarna födda utomlands, och de största invandrargrupperna är från Irak, Iran och Somalia.

Segregationen gör att många som kommer till Sverige aldrig träffar svenskar de kan öva svenska med eller lära sig traditioner av, säger Ruaa Al-anbari.

– Det är inte bra att alla bor på samma ställe. Man kan inte se folk som bor på ett annat sätt, som har jobb, bil eller hus.

Efter 12 år i Hammarkullen flyttade hon till en villa med sin man och fyra barn i ett område med både invandrade och infödda svenskar.

Samhället måste nå kvinnorna tidigt med rätt information om hur Sverige fungerar med fri- och rättigheter, SFI och jobb.

– När jag kom fick jag höra av en del invandrare att man inte får hjälp av samhället om man går klart SFI, säger Ruaa.

Att ha många barn i Sverige är annorlunda jämfört med de länder kvinnorna kommer från, konstaterar kvinnorna. Ofta saknas släkt och anhöriga som kan hjälpa till med barnen. Stora familjer hamnar lätt i trångboddhet om de inte har råd med hus.

Sheila Bailey, även hon från Irak, säger att hon håller med Eva Nordmark om det hon sa i en intervju med Aftonbladet i våras.

– Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja, så är det. Fattiga familjer i våra länder har tio barn, det går inte om man ska kunna ge dem ett bra liv.

I Lövgärdet är 60 procent av invånarna födda utomlands, och de största invandrargrupperna är från Irak, Iran och Somalia.

Kulturtolken: Satsa på jobb

Rafif Saleh menar att de flesta gör sitt bästa för att försörja sin familj.

Hon flydde krigets Irak och kom till Sverige 2004. Hon har fyra barn, men hade velat ha fler. Hon tror att flykten bidrar till att invandrade skaffar många barn.

– Vi har lämnat familj och släkt bakom oss, vi har dem inte här som ni svenskar. Vi är vana vid en stor släkt från våra länder. Jag ville inte känna mig ensam och ville bygga upp en stor familj här i vårt nya land, säger hon.

– De som får många barn på grund av hederskultur är en mycket liten grupp tror jag.

Mer än att fokusera på hur många barn kvinnorna föder ska man satsa på att de får jobb, tycker de. Många kvinnor får betald praktik genom Arbetsförmedlingen, men de anställs inte när den tar slut. De tappar hoppet.

– Om man går hemma och inte har jobb är det lätt att känna sig ensam och att man inte har en mening. Då kan man känna en mening med att vara mamma och ha många barn att ta hand om.

Rafif Saleh håller med. Jobb är lösningen.

– Historiskt var kvinnor i Sverige också hemma med barn. Nu jobbar de och har färre barn. Det kommer att bli samma för oss när fler får jobb och livet ändrar sig.