Så fungerar förtidsröstningen

Publicerad 2022-08-24

Idag inleds förtidsröstningen och pågår ända fram till valdagen den 11 september.

Det går att förtidsrösta i alla Sveriges kommuner och om man vill ändra sin röst i efterhand går det att göra på valdagen.

För utlandssvenskarna har det gått att rösta redan i några veckor, men nu kickar röstningen igång också för svenskarna som bor i Sverige.

Från och med idag är det möjligt att rösta i hela Sverige. Hur många röstningslokaler det finns i varje kommun varierar.

Valmyndighetens hemsida går det att söka information om vilka lokaler som erbjuder förtidsröstning, deras öppettider och annan viktig information.

När man förtidsröstar behöver man ha med sig en giltig id-handling och ett röstkort som man fått i posten.

Det går att rösta också utan id-handling, men då behöver man ha sällskap av en annan person som kan intyga din identitet, och som kan stryka sin egen genom en giltig id-handling.

Om man saknar röstkort går det att beställa ett nytt via Valmyndigheten som då skickar ett nytt.

Förtidsröstningen på Stockholms centralstation öppnade på onsdagen.

Fritt och hemligt

I vallokalen där du förtidsröstar ska du först hämta valsedel och valkuvert. Det går att plocka åt sig valsedlar från flera partier för att ingen ska kunna se vilket parti du röstar på.

På en avskärmad plats i lokalen gör du i ordning din röst och ger sedan kuverten åt röstmottagaren tillsammans med ditt röstkort och id-handling.

Om du inte kan göra i ordning din röst på egen hand går det bra att be om en hjälpande hand.

Om du är känd av röstmottagaren eller om en person i ditt sällskap kan intyga vem du är och själv är känd av röstmottagaren behövs det inga id-handlingar.

När proceduren är över antecknar mottagaren att du röstat och skickar sedan din röst till din vallokal.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi var snabbt ute och förtidsröstade på Stockholms central på onsdageb.

Går att ändra sin röst

På valdagen den 11 september går det att ändra sin förtidsröst i sin vallokal. Om man väljer att ändra sin röst är det bara den ändrade rösten som räknas.

Under valet 2018 var det drygt tiotusen personer som valde att ändra sin röst under valdagen, vilket motsvarade 0.16 procent av rösterna.

Att möjligheten till att ändra sin röst finns är lite omdiskuterad. Det orsakar mer jobb för valarbetarna samtidigt som rösträkningen blir lite långsammare.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var snabbt ute och röstade i förtid på Drottningtorget i Göteborg.

Följ ämnen i artikeln