Jakten på ”lejonet” i Berlin avslutad: Tros vara vildsvin

Publicerad 2023-07-21

Det tyska ”lejonet” har jagats av 350 personer.

Djuret, som man trodde var ett lejon, har nu visat sig vara ett vildsvin.

Det meddelar Kleinmachnows borgmästare under fredagen.

– Vi utgår ifrån att det inte är ett lejon, säger Michael Grubert.

Kleinmachnow, en liten stad i södra Berlin vid gränsen till förbundslandet Brandenburg, nåddes under onsdagsnatten av ovanliga nyheter.

En förmodad lejonhona ska ha skådats i den lilla orten under natten.

– Runt midnatt fick vi en rapport som chockerade oss. Två förbipasserande såg ett vildsvin springa efter en rovdjurskatt, som liknande ett lejon, säger Daniel Keip på Polisen i Brandenburg till Aftonbladet.

Lejonet har synts i Stahnsdorf och Kleinmachnow.

Redan på torsdagsmorgonen rapporterade medier om djuret och polisen inledde en omfattande sökinsats som pågick i flera dygn.

Borgmästarens presskonferens

På fredagseftermiddagen kallade borgmästaren till presskonferens.

Då berättade han att man längre inte tror att det är ett lejon.

– Med allt mänskligt omdöme tror vi inte att det är en ett lejon, sade Klienmachnows borgmästare Michael Gruber.

På presskonferensen visade han bilder som bevisade varför ”lejonet” förmodligen är ett vildsvin.

Borgmästaren menade att lejons svans rör sig när de går, till skillnad från djuret på videon. Vidare sade han att djuret på videon– till skillnad från lejon– har en mer rund rygg.

Under fredagen skickades avförings- och hårprover till ett tyskt forksningsinstitut. Resultaten förmodas komma under lördagen.

Bakgrunden

De två vittnen som slog larm i torsdags hade filmat det hela.

Videon, som skickades till polisen, spreds på internet och skapade spekulationer om vad det egentligen var för djur. Den visar hur ett rovdjursliknande kattdjur smyger sig in i ett buskage vid sidan av vägen i den lilla orten.

Polisen bekräftade att man tror att det förmodligen var en lejonhona. Även Kleinmachnows borgmästare gick enligt tyska RBB ut med budskapet att ”videon tros vara äkta”.

Ovanligt stor insats

Eftersom staden ligger på gränsen mellan två delstater hanterades insatsen av räddningstjänst, polis och ordningsnämnd från båda sidor.

– Vi här i Brandenburg har haft 100 poliser på plats och sökandes sedan torsdag morgon, sade Daniel Kneip på Brandenburgs polis.

Utöver de hundra poliserna hade även delstaten Berlin under fredagen trappat upp sin styrka med ytterligare 120 poliser.

Men det var inte bara poliser som sökte efter djuret. På båda sidor var även kommunanställda, djurspårare och veterinärer inkopplade, vilket gjorde att det uppskattningsvis var 350 personer som var inkopplade i ärendet.

Polisen fick även under fredagen fått in många tips om var djuret befann sig.

– Vi åker då med hela sökinsatsen till platsen med en drönare. Men hittills har inga tips varit bra nog för att hitta lejonet, sade Daniel Keip.

– Eftersom det kan vara ett lejon tar vi detta på stort allvar. Polishelikoptrar, drönare, värmebildkameror och över hundra poliser kommer att fortsätta jakten på lejonet tills faran har avtagit, sade Daniel Keip på fredagmorgonen.

Inget lejon saknades

Var djuret kom ifrån var under torsdagen och fredagen oklart.

På nätet fanns flera olika teorier om var ”lejonet” kom ifrån, bland annat att det skulle ha rymt från ett zoo. Efter undersökningar visade det sig att inget av Tysklands djurparker saknade ett djur som liknade ett lejon.

Den tyska miljömyndigheten hade identifierat 23 lejon som registrerats i Brandenburg. Tre cirkusföretag, två djurparker och en privat djurhållare var inblandade.

Den privata djurhållaren hade kontrollerats av polisen och det lejonet hade inte rymt, uppgav en talesman för polisen under fredagen.

Polisen ville inte delta i spekulationerna kring djuret.

– Vi spekulerar inte kring det. Allt jag kan säga är att vi från polisen är i tjänst för att avvärja fara. Så länge faroläget är som det är kommer vi att fortsätta sökandet, säger för Daniel Keip, presstalesman vid polisdirektorat Väst, polisen i Brandenburg.

Vid 13-tiden på fredagen höll staden Kleinmachnow en presskonferens om faroläget och gick ut med att det inte var ett lejon.

Faran bedömdes därför ha avtagit några timmar senare, när borgmästaren på en presskonferens beslöt sig för att avsluta sökinsatserna

Följ ämnen i artikeln