Oväder till fjälls med stormvindar – och regn

TT

Publicerad 2024-01-08

Det blåser upp till storm i den nordligaste delen av fjällkedjan. Arkivbild.

Det blåser mycket hårda vindar och på sina ställen stormar det i Norrbottensfjällen, vilket har fått SMHI att gå ut med en orange varning.

Det väntas också byar av – regn. För efter den bistra kylan har Norrbottensfjällen i stället de högsta temperaturerna i landet.

Enligt varningen kan det på sina håll tidvis blåsa upp till 25–30 sekundmeter, och personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället.

Med anledning av ovädret har E10 mellan Björkliden och Riksgränsen stängts av i båda riktningarna fram till åtminstone måndag kväll. På sträckan tillämpas kolonnkörning, det vill säga trafiken släpps bara på planlagt efter en plogbil.

Trafikverket varnar också för mycket besvärligt väglag på sträckan Kiruna–Björkliden, med snörök och snödrev och risk för halka.

Det blir dåligt väder även i Västerbottens- och Jämtlandsfjällen. Där kan det blåsa upp till 20 sekundmeter från måndagskvällen, lokalt upp till 23 sekundmeter. Även där väntas snöbyar och efter hand regn.

Däremot har alltså förra veckans extremkyla i de nordligaste delarna av Sverige försvunnit helt. I Kvikkjokk har temperaturförändringen gått snabbt – från minus 43,6 grader i onsdags till plusgrader under måndagen. Faktum är att Kvikkjokk-Årrenjarka hade den näst högsta temperaturen i hela landet på måndagen: 4 plusgrader. Den näst högsta temperaturen måndag dag (klockan 07–16) uppmättes i Abisko.

Varningen för mycket hårda vindar i Norrbottensfjällen gäller fram till 23 på tisdagen. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om varningsläget, konstaterar meteorolog Sofia Söderberg vid SMHI.

– Det ser ut att kunna vara blåsigt vidare in under onsdagsdygnet också, säger hon.

Följ ämnen i artikeln