Regeringens krafttag mot kvinnovåld – kontaktförbud ska gälla hel kommun

Publicerad 2023-03-03

Ett kontaktförbud ska kunna tvinga en kvinnomisshandlare bort från en hel kommun – med fotboja som kontroll.

Samtidigt ska polisen få större befogenheter och kunna bryta sig in för att meddela kontaktförbud, när regeringen nu satsar hårt mot kvinnovåld.

– Våldet mot kvinnor är precis lika allvarligt som gängbrottsligheten och borde få minst lika mycket uppmärksamhet från polisen och lagstiftarna, säger statsminister Ulf Kristersson.

Mäns våld mot kvinnor är deprimerande nog ständigt aktuellt.

Nu utlovar regeringen nya skärpningar i lagstiftningen, och vill ge polisen ökade befogenheter i brottsbekämpningen.

Större områden för kontaktförbud

Under torsdagseftermiddagen mötte Ulf Kristersson och jämställdhetsministern Paulina Brandberg företrädare för flera organisationer som arbetar med att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

– Varje år mördas ett femtontal kvinnor i nära relationer, och vi vill nu stärka skyddet för kvinnor och barn som utsätts för hot och våld, säger statsministern.

Han fortsätter:

– Det finns skäl till att kontaktförbud existerar, och det här är män som är farliga för de kvinnor som de misshandlar, eller de barn som riskerar att misshandlas igen. Kontaktförbud är extremt viktigt och då ska de efterföljas också, vi vill till exempel kunna utvidga området som kontaktförbudet kan gälla, så att kvinnan kan vara säker.

Regeringen tar nya krafttag mot kvinnovåld.

Den förra regeringen tillsatte i somras en särskild utredning kring kontaktförbudslagstiftningen, och den vill den nuvarande regeringen vidga med nya områden.

– Det är helt enkelt att vi går längre än tidigare regeringen. Vi tycker till exempel att kontaktförbud med fotboja ska kunna gälla en hel kommun. Är man brottsoffer som lever med en hotbild ska man fortfarande kunna känna sig trygg, säger Paulina Brandberg.

Hon fortsätter:

– Ett annat konkret förslag är att polisen ska kunna göra husrannsakningar för att delge kontaktförbud, som ju inte börjar gälla förrän de delgetts. I dag finns inget verktyg för att delge det till någon som man inte får tag på. Om personen till exempel inte öppnar dörren när polisen knackar på kan polisen inte ta sig in till personen.

Jämställdhetsministern Paulina Brandberg tillsammans med statsminister Ulf Kristersson.

Ska kunna gälla under rättegångar

Ytterligare ett nytt förslag gör gällande att kontaktförbudet även ska gälla under rättegångar.

– Det ska vara trygga rättegångar där kontaktförbudet gäller under själva rättsprocessen, så kvinnan inte ska kunna bli hotad där, säger Ulf Kristersson.

Statsministern vill också se över möjligheterna till hårdare straff och obligatorisk häktning för grov kvinnofridskränkning.

– Vi tycker att dessa brott är precis lika allvarliga som den grova gängbrottsligheten, men den tar mycket mindre uppmärksamhet i fråga, eftersom den inte sker under lika spektakulära former.

Tillägget till utredningen gör att utredningstiden förlängs och den särskilda utredaren ska redovisa sina förslag senast 7 februari 2024.

”Våldet mot kvinnor är precis lika allvarligt som gängbrottsligheten”, säger Kristersson.