Statsministerns besked till SD: ”Alltid beredda att diskutera”

Publicerad 2023-03-02

Dörren till SD:s möjligheter att påverka valen av myndighetschefer stängdes av justitieminister Gunnar Strömmer.

Nu gläntar statsminister Ulf Kristersson på densamma.

– Vi är alltid beredda att diskutera och se till att personer som har statens viktigaste uppgifter åtnjuter ett brett förtroende, säger Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna kräver inflytande över tillsättning av myndighetschefer, trots Gunnar Strömmers benhårda nej, kunde Aftonbladet berätta på onsdagen.

Nu ger statsminister Ulf Kristersson sin syn på saken, och slår först och främst fast:

– Det är ganska enkelt i grunden, det är regeringen som fattar beslut om myndighetschefer, det är alldeles uppenbart.

Statsministern: ”Alltid beredda att diskutera”

Han fortsätter:

– Men vi är en regering som är mån om att det ska var brett stöd och brett förtroende för de myndighetschefer  vi utser, som har en otroligt viktigt uppgift. Vi är alltid beredda att diskutera och se till att personer som har statens viktigaste uppgifter åtnjuter ett brett förtroende. Men det är alltid regeringen som fattar besluten.

SD vill vara med och godkänna nya höga chefer.

Har förtroende

Den myndighetschef som mer än andra legat i blickfånget senaste veckan är rikspolischefen Anders Thornberg.

Så länge inte annat meddelas har han regeringens fulla förtroende, enligt statsministern.

– Regeringen har förtroende för våra myndighetschefer, det är alltid utgångspunkten. Sedan vill vi att polisen snabbt ska få ordentlig arbetsro så att de kan utföra sina extremt viktiga uppgifter, inte minst när det gäller att hantera den grova brottsligheten, men vi har förtroende för polisen.

Att det snart skulle finnas en överenskommelse mellan regeringen och SD om hur formen för tillsättning av myndighetschefer skulle gå till kunde Aftonbladet tidigare avslöja, då partierna är mycket nära en lösning.

– Vi har haft två olika ingångsvärden i den frågan om i vilken mån vi ska vara involverade. Nu närmar vi oss en lösning som kommer att vara tillfredsställande för alla parter, sa en SD-källa.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Thornberg om Löfving

Någon indikation på att Anders Thornberg skulle vara nära att bli av med jobbet, eller självmant avgå har ännu inte synts. Han själv har inte låtit sig intervjuas sedan Mats Löfvings död.

Han ska däremot ha skrivit ett internt brev till alla polisanställda om saknaden av Löfving, och de bådas nära samarbete.

”Under den senaste tiden, under svåra omständigheter, har vi haft löpande kontakt och samtal då jag frågat om hur han mår och erbjudit professionellt stöd”, skriver Thornberg.

Följ ämnen i artikeln