SD slår tillbaka – ska vara delaktiga i myndighetsutnämningar: ”Blivit infekterat”

Publicerad 2023-03-01

Justitieminister Gunnar Strömmers besked var tydligt: SD skulle inte få ha inflytande över tillsättning av nästa rikspolischef.

Men den bilden delas knappast av regeringens samarbetsparti.

– Det kommer inte tillsättas någon chef för någon myndighet om inte vi ger vårt godkännande, säger en centralt placerad sverigedemokrat.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischefen Anders Thornberg blir allt mer ifrågasatt och trots att han ett år kvar på sitt förordnande lyfts krav på hans avgång, bland annat från Sverigedemokraterna så sent som några veckor sedan.

Men vad gäller rikspolischefen, eller andra myndigheter där ny generaldirektör ska utses, stoppas SD från att få inflytande i processen, uppgav justititeminister Gunnar Strömmer tidigare för Expressen. Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson har i SvD markerat att det är regeringens uppgift att utse myndighetschefer.

Uttalanden som viftas bort av centralt placerade källor hos regeringens samarbetsparti.

– De vill markera att det är regeringen som bestämmer, även om de är införstådda med att det inte är de som bestämmer, säger en framträdande sverigedemokrat.

Han fortsätter:

– Problemet har varit att ministrarna varit ute och så tydligt försökt markera, men alla har ju sina intressen. Våra ledamöter kanske också har varit för spetsiga, men mot det har man markerat på ett onödigt hårt sätt. Tysthet hade varit enklare att hantera än att man är ute och tjatar om det i media.

Vad gäller ny rikspolischef tror Aftonbladets uppgiftslämnare att det inte kommer att vara svårt att komma överens mellan regeringen och SD då partierna i stort delar samma syn på polisens framtida uppdrag och fokusområden.

Huvudfokus har åtminstone tidigare legat på tillsättning av ny generaldirektör på biståndsmyndigheten Sida och på Migrationsverket.

– Det kommer ju inte tillsättas en generaldirektör på de myndigheterna som SD uppfattar som fientlig mot vårt parti eller de politiska förändringar vi vill få till. Men det tror jag de andra partierna är införstådda med. Det är lite av en pseudokonflikt man borrat ner sig i.

En annan centralt placerad SD-källa uppger att de fyra partierna är mycket nära att komma överens om formerna för hur myndighetschefer ska utses.

– Vi har haft två olika ingångsvärden i den frågan om i vilken mån vi ska vara involverade. Nu närmar vi oss en lösning som kommer att vara tillfredsställande för alla parter, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Enligt Aftonbladets arbetar man i samordningskansliet med att hitta formen för hur man ska kommunicera ut överenskommelsen på ett sätt som alla fyra partier kan stå bakom.

Fotnot: Aftonbladet har varit i kontakt med Gunnar Strömmers presskontakt som inte har kunnat uppge om justitieministern vill kommentera saken.

Justitieminister Gunnar Strömmer.