Turkiets glädje efter svenska vändningen: ”Kan få Nato-julklapp”

Publicerad 2022-11-05

Det turkiska styret jublar efter att Sverige tagit avstånd från YPG och PYD.

President Erdogans rådgivare beskriver det som ett ”mycket positivt steg”.

– Det är sannolikt att Erdogan ger en Nato-julklapp till Sverige och Finland, säger turkiske professorn Hüseyin Bagci till TT.

I Ekots lördagsintervju meddelade Sveriges utrikesminister Tobias Billström att Sverige tar avstånd från kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger han i programmet.

Ett besked som välkomnas i Turkiet.

 

Experten om Nato-draget: Inget kommer att hända

 

”YPG/PYD är organiskt, hierarkiskt och ekonomiskt kopplat till PKK. Denna obekväma sanning måste erkännas av alla våra partners och allierade. Vi är glada över att detta blir allt tydligare för svenska myndigheter”, skriver Turkiets ambassad i Sverige i ett mejl till SvD.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Kan påverka Natoprocessen

Även president Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin har nåtts av informationen.

– Vi är uppmuntrade av detta steg som den svenska regeringen är beredd att ta för att fullfölja kraven i den promemoria som vi undertecknade, säger han till SVT Nyheter.

Kalin tror att den svenska vändningen kring de kurdiska organisationerna kan påverka Turkiets syn på ett svenskt Natomedlemskap.

 

Nya kraven på Sverige – när vi går med i Nato

 

”Tjänar inte Erdogan längre”

– Det hjälper såklart. Men det finns andra villkor som måste uppfyllas, säger han.

Enligt källor till Bloomberg har Sveriges agerande i Natoprocessen lett till ett missnöje i Turkiet och en ratificering kan därför dröja till nästa sommar.

Hüseyin Bagci, chef för Turkiets utrikespolitiska institut, tror dock att det går snabbare än så.

– Det tjänar inte längre Erdogan att vänta med det här. Det är sannolikt att han ger en Nato-julklapp till Sverige och Finland, säger han till TT.

President Erdogan här i möte tillsammans med Putin.