Vikings dröm – få spela fotboll

Publicerad 2011-06-08

Terminsavgiften är för dyr – han får titta på när kompisarna lirar: Det känns suktande

BETONGSOMMAR  Viking och hans familj stannar kvar hemma i Vällingby i sommar. De cyklar till badplatsen och leker i parken. Men det blir ofta ensamt hemma på gården under semestern. ”Många passar på att åka utomlands eller till landet, vissa åker till Egypten och vissa åker till sina hemländer. Frankrike verkar populärt”, säger han.

11-årige Viking längtar till sommarlovet.

Noll läxor, ingen skola, bad och frihet.

– Men det är jättetråkigt att inte ha någon att leka med, säger han.

Viking drömmer om att mamma Annika ska ha råd att ta med honom till Gröna Lund någon gång.

Glassen vi köpt med oss till barnen smälter snabbt i solen. Vi sitter på gården mellan husen i Vällingby. Här ska Viking och hans småsyskon Loke och Embla tillbringa sommarlovet.

Viking är ett av de 220 000 barn som växer upp i en fattig familj i Sverige. Mamma och pappa är arbetslösa och familjens främsta inkomst sedan flera år är ett hårt prövat socialbidrag.

”Då skulle jag bli populär”

För 11-åringen Viking och hans två småsyskon betyder det att de inte kan göra saker som är självklara för många barn i Sverige.

Som till exempel att spela fotboll.

– Fotboll! Det har jag alltid älskat jättemycket. Dans vill jag bara lära mig, mest breakdance – jumpstyle. Då skulle jag bli ganska populär

i skolan, säger Viking.

Men i socialbidraget finns inga pengar till barns fotbollsskor eller idrottsklubbens terminsavgift. När de andra killarna spelar, brukar Viking titta på från sidan om planen.

– Alla mina kompisar spelar fotboll. Det känns lite jobbigt och suktande, säger han.

Inga pengar till semester

I Sverige behöver barn sällan svälta, men de halkar efter. Blir utanför. När kompisarna spelar fotboll står de bredvid. När andra barn reser bort stannar de hemma.

Vikings familj lever under fattigdomsstrecket och har inte pengar att lämna Vällingby i sommar. När de andra reser bort blir Vikings

familj kvar hemma på gården. De cyklar till badplatsen Kanaan och leker i parken.

Viking berättar om förra sommaren.

– Vi hittade på massa hyss, det vet jag. Sånt som man inte får göra.

”Frankrike verkar populärt”

Vid midsommar kommer många av barnen på gården att ha rest bort. Hyreshusen töms på kamrater.

Viking vet vart de åker:

– Många passar på att åka utomlands eller till landet, vissa åker till Egypten och vissa åker till sina hemländer. Frankrike verkar populärt.

Han funderar inte så mycket över det. Han vet att mamma och pappa inte har råd att ta med barnen på någon resa. Men det är jättetråkigt att inte ha någon att leka med på sommarlovet och han vill gärna gå på Gröna Lund.

– Ibland säger mamma och pappa att de lovar att vi ska göra det någon gång. Det sa de förra sommaren, men då gick vi inte på Grönan till exempel.

Ibland känns det som att mamma och pappa säger nej till allt:

– ”Nej, nej, nej. Vi har inte råd”, härmar han.

Lika viktigt som mjölk

Föräldrarna Dennis och Annika nickar. De säger nej. Men de tycker att de säger nej till viktigare saker, som ett andra glas mjölk till maten eller ett par nya skor.

För Viking är Playstation, Gröna Lund och fotbollsskor ungefär lika viktigt som mjölk, en aktiv fritid och hela kläder.

Det är lätt att glömma när vi pratar om fattiga barn i Sverige 2011.

220 000 barn lever i fattiga hem i Sverige. Det är mer än vart tionde barn. Det handlar inte om rätten till en ny Iphone eller dyra märkesjeans. Det handlar om barn som 11-årige Viking som stängs ute från fotbollen för att det är för dyrt. Barn som inte kan följa med på skolresan eller ens äta sig mätta.

I 13 dagar har Aftonbladets Kristina Edblom och Andreas Bardell skildrat detta i Barnfattigbloggen.

I dag lämnar de sin andra rapport från framgångslandet Sveriges baksida: Nu börjar sommarlovet. Utan skolluncher och gratisaktiviteter. Då vissa åker bort och de fattiga barnen blir kvar hemma.