Miljoner till svältens offer efter död flickas önskan

Uppdaterad 2011-08-15 | Publicerad 2011-08-14

9-årig flicka startade insamling - dog i bilolycka

Snart nioåriga Rachel Beckwith önskade sig bara en sak i födelsedagspresent – pengar till Afrikas svältande barn.

Men kort efter födelsedagen dog hon i en bilolycka.

Nu har insamlingen gett mer än sex och en halv miljon kronor.

Rachel Beckwith.

Rachel, från Seattle i USA, startade en insamling på nätet under paraplyorganisationen Charity Water. Målet var att samla ihop cirka 2 000 kronor till ett projekt för rent vatten till Afrikas svältande barn.

Önskade inga presenter

På sin insamlingssida skrev Rachel enligt CNN: "Miljontals människor får aldrig uppleva sin femårsdag. Och varför? Därför att de inte har tillgång till rent, säkert vatten så jag firar min födelsedag på ett sätt som jag aldrig gjort förut. Jag vill att alla jag känner ska donera pengar till min kampanj istället för att ge födelsedagspresenter".

Insamlingen skulle pågå fram till hennes nioårsdag, den 12 juni. På födelsedagen var Rachel nära att nå målet och sidan stängdes ner. Men lite pengar saknades fortfarande och hon bestämde sig för att fortsätta insamlingen nästa år.

Dog i bilolycka

Lite mer än en månad senare var Rachel med om en serieolycka. Hon skadades allvarligt och efter tre dagar dog hon på sjukhus.

För att hedra den bortgångna flickan öppnade en präst insamlingssidan igen, då med namnet "Rachel's 9th Birthday Wish".

Sedan dess har nyheten om Rachels insamling spridits via nyhetssidor och sociala medier som Facebook och Twitter. På kort tid hade tusentals människor lämnat donationer och mer än sex och en halv miljon kronor har samlats in till vattenprojektet.

Afrika |
Aftonbladet
Läkare Utan Gränser | Sjukvård i krig, kriser och
katastrofer

Följ ämnen i artikeln