”Ställer stora krav på deras ledarskap”

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-11-05

Sverige kan inte längre garantera boenden för asylsökande. Det meddelade migrationsministern Morgan Johansson (S) på torsdagen.

Nu kommenterar riksdagspartierna det akuta läget.

Johanna Jönsson

Centerpartiet:

– Det är ju faktum att vi befinner oss i en otroligt svår situation när det gäller boende. Framför allt när det gäller de riktiga boendeplatserna, det finns ju sovplatser fortfarande.

– Men det finns ju en stor potential till fler platser. Vi behöver göra massor av saker, bland annat bland måste man se till att alla privatpersoner som vill upplåta platser kan göra det. I dag sätter vi gränsen vid 30 platser, har man 20 platser så är man inte en aktör.

Johan Forsell

Moderaterna:

– Det här visar att vi har en situation som inte bara är ohållbar utan väldigt akut. Där är vi eniga med regeringen, det är svårt att ha någon annan uppfattning. Men jag saknar helt konkreta svar framåt från regeringen på vad vägen framåt är.

Vad är er plan?

– Vi har en situation som vi tror att man bara kan lösa med konkreta reformer. Där har vi gjort en uppgörelse med regeringen men det går för långsamt att implementera den. Det har gått två veckor och bara några få av 21 punkter har man gått vidare med. Det är uppenbart att de här sakerna måste genomföras snabbare.

– Sedan har vi också sagt att vi inte tror det räcker. Man behöver göra fler saker. Vi har pekat på gränskontroller och i förra veckan sa vi att vi vill att regeringen ser till att man kan återuppta medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn och ungdomar. Vi tror att det behövs i det läge vi är i nu.

Roland Utbult

Kristdemokraterna:

– Det är en mycket svår situation. Nu ser ju  Morgan Johansson och regeringen de allvarliga problemen. Jag förväntar mig konkreta åtgärder.

Vilka åtgärder?

– Det får regeringen ta fram. De insatser som vi presenterat tillsammans kommer inte att räcka - det är upp till regeringen att presentera de åtgärderna.

Du har inga förslag?

– Nej, jag förväntar mig att regeringen har de förslagen. Det ställer höga krav på Morgan Johanssons ledarskap – nu gäller det att han visar vad han går för. Jag förväntar mig ledarskap.

Fredrik Malm

Folkpartiet:

– Det här bygger på Migrationsverkets bedömning och om de gör den bedömningen, så är det så. Då kommer frågan - vad ska vi göra med de som ändå kommer? Ja, då blir det gymnastiksalar och tält.

Är det rätt som regeringen nu gör att gå ut och informera?

– Ja, det är det. Det finns ingen anledning att skönmåla det som nu pågår, när Migrationsverket säger att situationen är så akut.

Behövs det fler akuta åtgärder?

– Det kan komma fler frågor där vi måste hitta överenskommelser. Men det är också viktigt att de överenskommelser vi har kan komma igång och börja implementeras.

Ulla Andersson

Vänsterpartiet:

– Regeringen måste sluta med sin skrämselpropaganda och börja leda landet. Befolkningen växer och det kommer kräva en del. Därför är det viktigt att vi samarbetar som en familj. Det går att bygga bostäder och man bör titta på om man kan stimulera detta – med både morot och piska.

– Regeringen måste reflektera över vilken typ av regering man vill vara: en som kraftsamlar eller en som håller på med skrämselpolitik. Det är ett allvarsamt läge och EU-länderna måste ta sitt ansvar.

Magda Rasmusson

Miljöpartiet:

– Asylrätten är absolut. Det finns inget demokratiskt parti i Sveriges riksdag som vill tumma på den. De som flyr förtryck ska alltid erbjudas fristad i Sverige. Jag förväntar mig att regeringen sätter ökat och fullt fokus på bättre mottagande och etablering. Sverige både kan och ska klara denna utmaning.

Markus Wiechel

Sverigedemokraterna:

– Att det skulle bli så här borde man vetat om. Regeringen talar om att ta ansvar och det är precis vad de inte gör. Välfärden står inför en total katastrof och det är märkligt att man reagerar först när bostäderna tar slut.

Vad menar du med total katastrof?

– Pengarna måste ju komma någonstans ifrån.

Hur bör man gå vidare nu?

– Istället för att lägga pengar på dyra bostäder bör man fundera på varför flyktingarna tar sig ända hit. De har passerat en rad säkra länder på vägen, men på grund av den signalpolitik som drivits så söker de sig hit. Mitt tips är att ta efter den danska modellen där man annonserar om att det inte finns några bostäder.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige