Våldtogs med flaska - nu sprids filmen

Publicerad 2013-09-16

En bild från tortyren av mannen.

Ännu en attack på en homosexuell man rapporteras från Ryssland.

En ung man filmas medan han blir slagen, hotad med pistol och våldtagen med en flaska.

Nu sprids filmen i sociala medier.

Mannen, som är från Uzbekistan och studerar i staden Novosibirsk, lockades i en fälla via en dejtingsajt av ett gäng ryska homohatare, rapporterar Radio Free Europe.

– De ryska grabbarna lämnade över honom till oss. Vi frågade ut honom och han erkände allting. Vi var sex eller sju. Ryssarna sa att han var pedofil, men det förnekade han, säger en man som påstår sig ha deltagit i attacken till radiostationen.

Samtliga förövare ska också ha varit uzbeker.

– Vi tvingade honom att sitta på en flaska för att sona sina synder och ta sitt förnuft till fånga. Vi gjorde det här för att skydda uzbekernas heder. Vi bor och arbetar här och träffar ständigt andra nationaliteter. Om vi inte gör så, får vi ingen respekt, säger torteraren.

Tvingades sitta på flaska

Misshandeln ska ha inträffat den elfte september. Mannen tvingades ta av sig kläderna, som sedan brändes. Han fick handfängsel på sig, blev misshandlad, förolämpad och hotad med en pistol. Slutligen tvingades han sätta sig på en flaska som plågoandarna tryckte in med ett slagträ.

Misshandeln filmades och sprids nu på internet via mobilapplikationen WhatsUp. Polisen i Novosibirsk säger att de inte känner till den. Men ett liknande fall, där en transperson först misshandlas av fyra män och sen tvingas sitta på en flaska, spred sig i augusti på en VKontakte, en Facebookliknande sida, det största av sitt slag i Ryssland.

Häftig internationell kritik

I slutet av juli kom nyheten om att ryska nynazister lockar homosexuella med falska dejtingannonser. Tonåringarna, som tror att de ska träffa andra homosexuella, misshandlas och torteras. Allt filmas och läggs ut på nätet.

Ryssland har kritiserats internationellt för sin behandling av homosexuella. Inte minst för den i somras klubbade lagen som förbjuder "homopropaganda".

Men det officiella Ryssland struntar i kritiken.

"Genom tiderna har Ryssland utvecklat sina egna moraliska värderingar, sina kulturella och religiösa traditioner som delas av den överväldigande majoriteten. Det är exakt därför vi inte vill skapa förutsättningar för "omvänd diskriminering", där en liten grupp medborgare ska få rätten att aggressivt förmedla sina uppfattningar till barn, vilka strider mot majoritetens uppfattning", sa  Alexander Pashedko, pressattachén på den ryska ambassaden i Stockholm, till Aftonbladet i somras.