Finansinspektionen utreder Swedbank

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska och estniska Finansinspektionen utreder Swedbank.

Bakgrunden är SVT:s ”Uppdrag gransknings” avslöjande om misstänk penningtvätt.

– Tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger Erik Thedéen, generaldirektör på svenska Finansinspektionen, FI.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att storbanken Swedbank kan ha använts i en omfattande penningtvättshärva.

Totalt ska 40 miljarder kronor ha slussats mellan Swedbank-konton och Danske bank i Baltikum.

FI: Allvarlig information

Under torsdagen uppgav de svenska och estniska finansinspektionerna att man bestämt starta en gemensam utredning för att undersöka uppgifterna.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys. Vi kommer också att erbjuda våra tillsynskollegor i Lettiska finansinspektionen och den Litauiska centralbanken att delta i denna gemensamma utredning, säger Erik Thedéen, generaldirektör på svenska Finansinspektionen, FI, i ett pressmeddelande.

Rasade på börsen

Efter att uppgifterna blev kända på onsdagen rasade Swedbanks aktier på börsen. När börsen öppnade igen på torsdagen fortsatte fallet. Vid klockan 13 på torsdagen hade aktien rasat med nästan nio procent, skriver TT.

Under torsdagen meddelade Swedbank att man beslutat om en extern utredning av uppgifterna. En revisionsfirma ska analysera materialet från ”Uppdrag granskning”.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef på Swedbank i en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE