17-åring döms för mordet på Tony Lysandrides

6 års fängelse – ska även betala 286 200 kronor i skadestånd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tony Lysandrides, 17, gick emellan i ett bråk på T-centralen för att skydda sin vän.

Då blev han knivhuggen till döds.

En jämnårig pojke döms till fängelse i sex år för bland annat mord.

Den 25 februari blev Tony Lysandrides, 17, knivhuggen till döds på en tunnelbaneperrong på T-centralen i Stockholm. Gärningsmannen gjorde även utfall mot ytterligare en ung person.

På fredagen meddelades domen i Stockholms tingsrätt. En 17-årig pojke döms för mord, narkotikabrott och försök till grov misshandel.

Påföljden blir fängelse i sex år. 17-åringen ska även betala skadestånd på sammanlagt 286 200 kronor, till Tony Lysandrides anhöriga samt till pojken som blev utsatt för misshandelsförsök.

17-årige Tony Lysandrides – som mördades på T-centralen.
Foto: PRIVAT
17-årige Tony Lysandrides – som mördades på T-centralen.

”Kan inte undgå fängelse”

Det sammantagna straffvärdet för gärningarna är 15 års fängelse, bedömer Stockholms tingsrätt. Men då gärningsmannen var minderårig landar tingsrätten i att fängelsestraffet blir sex år.

Kammaråklagare Marina Chirakova hade yrkat att 17-åringen skulle dömas till fängelse och inte ungdomsvård. Hon är nöjd med att tingsrätten gick på hennes linje.

– Straffvärdet och brottet i sig är sådant att man inte kan undgå fängelse, även om man är 17 år, säger Marina Chirakova, som i nuläget inte planerar att överklaga domen.

Gärningsman var narkotikapåverkad

Tony var på väg hemåt med sin yngre vän, när de kom i kontakt med ett gäng på fem personer.

Den åtalade 17-åringen har berättat i förhör att han tyckte att Tony Lysandrides vän ”stirrade” på honom, när han pratade i telefon. Enligt 17-åringen gick Tony gick emellan i bråket.

Tony dog efter att ha mottagit två knivhugg, ett i bröstet och ett i buken, enligt åtalet.

I juni åtalades 17-åringen för mord på Tony Lysandrides, mordförsök på Tonys vän samt narkotikabrott, då han haft kokain på sig när han greps. 17-åringen var narkotikapåverkad vid tillfället, enligt åklagare.

Tingsrätten bedömde alltså gärningen mot Tonys vän som försök till grov misshandel.

”Ringde och bara grät”

Aftonbladet har tidigare intervjuat Tony Lysandrides mamma. Hon berättade att Tony var inne i stan för att fika. Han gillade att spela fotboll och var modeintresserad.

– Han hade många vänner och var väldigt omtyckt. Mamman till hans flickvän ringde mig och bara grät, sade Eleni Lysandrides.

Foto: POLISEN
Bild från själva mordögonblicket.
Foto: POLISEN
Den åtalade 17-åringen.
Publicerad:

LÄS VIDARE