Räddningsarbetare har omkommit i Australien

TT-AFP

Publicerad 2019-12-19

Två australiska räddningsarbetare har omkommit i samband med att de bekämpade svåra bränder i den australiska delstaten New South Wales. På onsdagen konstaterades för andra dagen i rad ett nytt värmerekord för landet.

Omkring 100 terrängbränder har rasat och en veckas nödläge har utlysts i New South Wales.

De två räddningsarbetarna omkom när det fordon de färdades i körde in i ett träd i samband med en utryckning. Ytterligare tre personer skadades.

"Detta är en fullständigt förödande händelse, i vad som redan är en mycket svår situation och brandsituation", säger räddningstjänsten RFS i ett uttalande.

Olyckan inträffade i Buxton, knappt tio mil sydväst om Sydney.

På onsdagen sattes för andra dagen i rad ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för noteringarna i landet nådde 41,9 grader – vilket är en hel grad högre än toppnoteringen i tisdags, 40,9 grader.

Vid väderstationen Nullarbor i delstaten South Australia uppmättes rekordhöga temperaturen 49,9 grader och på flera håll i landet låg temperaturen över 45 grader under torsdagen, enligt ABC News.

– Det största orosmomentet under de närmaste dagarna är oförutsägbarheten, med extrema vindförhållanden och extremt höga temperaturer, sade New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, angående de skogsbränder som härjar i delstaten.

I New South Wales rasade under dagen tre stora bränder utanför Sydney med dess runt fem miljoner invånare.

RFS gick ut med en varning till boende i högriskområdena i delstaten och uppmanade dem att evakuera tidigt eftersom det "helt enkelt inte finns brandbilar till varje hus", rapporterar Reuters.