Misstänkte dubbelmördaren övervägde ”suicide by cop”

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-24

Det blev odramatiskt när polisen grep den nu häktade 18-åringen efter skolattacken i Malmö.

Det hade kunnat gå annorlunda.

Enligt uppgifter till Aftonbladet övervägde 18-åringen att begå självmord genom att få polisen att skjuta honom – men ångrade sig.

Den 21 mars 17.22 grips 18-åringen efter den blodiga attacken på Malmö latinskola som kostade två lärares liv.

Det är 18-åringen själv som ringer polisen. Gripandet blev odramatiskt.

Planen var emellertid inte självklar.

PLUS: Experter: Mönstren bakom skolattackerna

Enligt uppgifter till Aftonbladet övervägde 18-åringen ”suicide by cop” – alltså att agera hotfullt för att bli skjuten av ingripande poliser.

Men han ångrade sig. Anledningen ska vara att han var rädd att bli skadeskjuten och få men för livet – i stället för att dö. Han kände till att svensk polis i första hand inte skjuter för att döda i en sådan situation.

Sugen på studier

18-åringen sitter i dag häktad och har erkänt att han mördat de två lärarna. Varje vecka kallas han till förhör som pågår i cirka två timmar.

Enligt 18-åringens advokat Anders Elison är förhörsledarna tillfreds med att hans klient med klarhet berättar om både sin uppväxt och skoltid såväl som tiden precis före morden. Han ska även ha ”anpassat sig ok till att vara inlåst” skriver Anders Elison i ett sms till Aftonbladet.

Advokat Anders Elison skriver i ett sms att hans klient har anpassat sig okej till att vara inlåst trots att han var orolig till en början.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den misstänkte dubbelmördaren ha planer på att studera bakom fängelsemurarna och hyser förhoppningar om att hitta ett jobb när han suttit av sitt straff.

Har genomgått psykundersökning

Till en början var Anders Elison orolig för hur han skulle hantera att bli inlåst och isolerad.

– Han har en jäkla ångest just nu, naturligtvis. Han har väl ett litet helvete där nere, kan jag tänka mig, sa Anders Elison två dagar efter dådet.

Han lyckades då ordna en spelkonsol för att hans klient skulle kunna fördriva tid.

18-åringen har, efter beslut av tingsrätten, även genomgått en så kallad Paragraf 7-utredning för att klarlägga hans psykiska status. Den visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Rättsmedicinalverket bedömer att 18-åringen bör genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.