SMHI höjer varningen för snö – kan bli över 15 cm

Uppdaterad 2022-04-08 | Publicerad 2022-04-07

Var tog våren vägen?

De så lovande varma marsdagarna har bytts ut mot typiskt aprilväder.

SMHI går nu ut och varnar för kraftigt snöfall de kommande dagarna då det kan falla upp till 15 centimeter.

Det kan bli upp till 15 centimeter snö de kommande dagarna. SMHI går ut med en orange varning för Nordöstra Svealand och Gästrikland.

Det handlar om ett kraftigt snöfall som drar in från och med torsdag eftermiddag.

– Det kalla aprilvädret fortsätter veckan ut och snö och regn är under dagen i dag på väg upp över Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. Till fredag och lördag väntas det snöa ordentligt även längs Norrlandskusten, säger Mikael Luhr meteorolog på Klart.se

Från torsdag eftermiddag fram till fredag morgon gäller en gul varning i norra Götaland och södra Svealand där det kan komma 5-10 cm snö. Den gula varningen gäller även för Västmanland, Uppland och Gästrikland där det väntas 10–15 cm snö och lokalt kan komma uppemot 20–25 cm.

– Detta leder till begränsad framkomlighet i trafiken, snöhalka och nedsatt sikt i samband med ymnigt snöfall. Det blåser samtidigt friska till hårda vindbyar och kan därför bildas snödrev.

Snöfallet avtar under fredagen men lätta snöbyar väntas fortsätta nå in över östra Svealand och Norrlandskusten under resten av fredagen och lördagen.

Här kommer mest snö

– Mest snö väntas i nuläget falla kring Gävlebukten och på gränsen mellan Uppland och Västmanland, lokalt uppemot 20-25 cm snö.

Att det snöar i april är inte ovanligt, menar Mikael Luhr, men att det snöar så här pass mycket som nu händer långt i från varje år.

– Snömängder på drygt 5-10 cm är ovanligt i april i östra Svealand och norra Götaland.

Det kylig aprilvädret kommer att stå sig veckan ut.

– Mot slutet av nästa vecka ser det dock troligt ut som att mildare luft når upp över Sverige och det blir mer normala apriltemperatur åtminstone, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln