Ilskan mot Turkiet: ”Putins man i Nato börjar bli farlig”

Publicerad 2023-06-16

Turkiske president Erdogans Natoblock mot Sverige väcker ilska.

Telegraph-kolumnisten Mark Almond kallar honom ”Putins man i Nato” och säger att agerandet lamslår europeisk säkerhet.

– Det här säger något mycket allvarligt om Nato och dess framtid, säger säkerhetspolitiska experten Jan Hallenberg.

Den turkiske presidenten upprepade i dagarna budskapet att Sverige inte ska förvänta sig ett Natomedlemskap i samband med toppmötet i Vilnius 11–12 juli.

”Terrorister” som fortsatt tillåts demonstrera på gatorna uppgavs ligga bakom blockaden.

– Sverige måste först och främst göra sin del mot terroristorganisationer, sa Erdogan enligt statliga nyhetsbyrån Anatolia.

I en uppmärksammad kolumn i The Telegraph under rubriken ”Putins man i Nato börjar bli farlig”, skriver Mark Almond, chef för forskningsinstitutet Crisis i Oxford, att Erdogans agerande inte kan tillåtas.

”Turkiets president Erdogan drar uppmärksamheten från det brutala kriget i Ukraina genom att vägra släppa in Sverige i alliansen. Det är en fråga som redan har börjat lamslå europeisk säkerhet, som lämnar Stockholm sårbart och spelar direkt i de blodiga händerna på Vladimir Putin”.

Dubbelspel

Almond säger att Erdogan spelar ett dubbelspel med Ryssland och Nato och menar att hans nationella intressen påverkar försvarsalliansen negativt.

”Alla – inklusive tjänstemän i Ankara – kan se att Sverige uppfyller kriterierna för att gå med i Nato. Problemet är att Erdogan, stärkt av en tredje valseger, är mer inriktad än någonsin på att föra en politik som utmanar inte bara västvärlden, utan de demokratiska principerna och mänskliga rättigheter som alliansen är där för att försvara”.

Även Utrikespolitiska institutets säkerhetsexpert Jan Hallenberg är kritisk mot Erdogans agerande.

– Jag går en lång bit mot den här mannen i The Telegraphs uppfattning. Jag sa för närmare ett halvår sedan att det är absurt att en av Europas mest utvecklade demokratier, med ett strategiskt läge och betydande flygvapen, ska uteslutas på grund av en enda persons idiosynkrasi, säger han och fortsätter:

– Det är att gå för långt att säga att han är Putins man i Nato, men han spelar en roll där en eventuell konflikt får stå tillbaka för att han är en auktoritär ledare som inte bryr sig om anda länders säkerhetspolitiska intressen. Det här säger något mycket allvarligt om Nato och dess utvidgning.

Erdogan och Putin.

Putin inbjuden till Turkiet

På fredagen meddelade Kreml också att Erdogan personligen bjudit in Vladimir Putin att besöka Turkiet. Det första besöket i ett Natoland sedan invasionen av Ukraina i februari i fjol.

Vad skickar det för signaler?

– Vi vet ju att de har goda förbindelser. Det som är positivt här är att Erdogan bidragit till att driva igenom det internationella spannmålsavtalet. Men det får inte gå för långt. Jag vet inte vad de ska diskutera nu, men jag kan tänka mig att ryssarna inte är helt nöjda med avtalet och sanktionerna som försvårar för dem.

ANNONS