Dubbla varningar i Skåne – SMHI: Det kan inte bli värre

Publicerad 2024-01-26

Både röda och orangea varningar har utfärdats längst med Kävlingeån ända ned till havet.

Under dagen väntas mer nederbörd.

– Det kan inte bli värre än vad det är just nu, säger Richard Alpfjord-Wylde, hydrolog vid SMHI.

Under fredagen har SMHI utfärdat både röda och orangea varningar längs med Kävlingeån och hela vattendraget ut i havet vid Lödde.

– Det har aldrig varit så mycket vatten i Kävlingeån som det är nu, säger Richard Alpfjord-Wylde, hydrolog vid SMHI.s

Barriärer ställs vid Hörbyån tidigare i veckan.

Anledningen till de höga vattennivåerna är att man för att få ut vatten ur Vombsjön har ökat vattenutsläppet.

– Vi har följt utvecklingen med höga vattenflöden sedan nyårsdagen. Den röda varningen för Kävlingeån kom lite plötsligt och anledningen är att man var orolig för att dammen skulle brista, säger Frida Sjöstedt, tillförordnad beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Boende kämpar med att leda undan vattnet med hjälp av vallar i Hörby.

Under dagen väntas dessutom mer regn i området och nu finns stor risk för mycket allvarliga konsekvenser för samhället. SMHI skriver i sin varning att det kan vara ”farligt att vistas i närheten av vattendraget”.

– När det gäller de höga flödena kan det i värsta fall handla om drunkningsolyckor eller att folk fastnar i sina bilar. Sen blir det så klart stora skador på vägar och det kan hamna träd i vattendragen som skadar olika strukturer, säger Alpfjord-Wylde.

Ville undvika dammbrott

Redan under gårdagen har en samverkansgrupp med berörda aktörer varit ute och kontrollerat områdena där varningarna utfärdats. Både kommuner och Trafikverket har tittat med drönare och man har bland annat flyttat trafikkameror och säkerställd att samhällsviktig verksamhet inte ska drabbas. Länsstyrelsen har även begärt och fått förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i form av barriärer.

Nu uppmanas även boende att förbereda sig.

– Man kan se över sin hemberedskap. Om man bor riktigt nära har man förmodligen redan byggt vissa skydd, som att lägga ut sandsäckar för att skydda källare, säger Frida Sjöstedt.

Utloppet från Vombsjön.

Kan inte säga när det blir bättre

Enligt SMHI är det svårt att sätta en prognos för när vattenflödena sjunker undan. Under dagen är risken för översvämningarna som störst från Vombsjön och upp mot Kävlinge. Där har de orangea varningarna utfärdats då man ser en särskild risk för översvämningar av viktiga vägar, järnvägar, bostäder och kommersiella verksamheter.

– Det kan inte bli värre för det går inte att släppa ut mer vatten från Vombsjön men jag kan heller inte säga när det blir bättre för man måste få ned nivåerna där, säger Alpfjord-Wylde.

Något som försvårar att vattnet tar sig ut är det höga vattenståndet i havet. Samhällen vid utmynningen löper därför risk för stora översvämningar.

Invånarna längst hela vattendraget uppmanas därför att hålla koll på väderuppdateringar, trafikinformation och eventuell krisinformation via MSB.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln