Regeringen utreder stopp för koranbränningarna

Publicerad 2023-08-18

Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M).

Regeringen tillsätter en utredning för att kunna neka tillstånd för koranbränningar.

Allmänna sammankomster ska också kunna upplösas, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

– Jag tycker att vi identifierat en sårbarhet i vår säkerhet, säger han.

Regeringen har i dag beslutat om att tillsätta en utredning som ska se över ordningslagen, meddelar Gunnar Strömmer.

Utredningen ska analysera utrymmet för att göra inskränkningar i grundlagen på grund av rikets säkerhet. Strömmer betonar dock att det inte är aktuellt att ändra grundlagen.

– Däremot är det så att grundlagen tillåter inskränkningar i till exempel mötesfrihet med hänsyn till Sveriges säkerhet. Men ordningslagen som är den praktiska tillämpningen använder inte hela det utrymme som grundlagen ger, säger han och fortsätter:

– Vi bereder ytterligare åtgärder för att hindra otillbörlig informationspåverkan. Det har förekommit bränning av religiösa skrifter som regeringen tagit avstånd från. Vi har sett att vi utsatts för påverkansoperationer.

Klart 1 juni

Utredningen ska bland annat analysera möjligheten att neka tillstånd, att sätta upp villkor för sammankomsten, som att anvisa en annan plats, och om möjligheterna för att lösa upp en sammankomst.

Strömmer lyfter även att polisen i dag får neka tillstånd till en allmän sammankomst om det finns fara för ordningen eller säkerheten på den plats sammankomst sker på, men att man inte får väga in rikets säkerhet, som –tillexempel terrorattentat i bedömningen.

Utredningen ska var klar 1 juni och leds av Mattias Larsson som är generaldirektör för brottsförebyggande rådet.

Kritik från SD

På frågan om utredningen inte tar för lång tid och gör att flertal koraner hinner brännas säger Strömmer:

– Det är en avvägningsfråga. Jag tycker att vi identifierat en sårbarhet i vår säkerhet. Det ser man en del exempel på i det läge vi befinner oss. Samtidigt är det vår utgångspunkt att man måste arbeta på ett långsiktigt och systematiskt sätt med lagfrågor på det här området.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att man från partiets sida ”beklagar” regeringens besked och att man nu kommer att arbeta i opposition. Även Moderata ungdomsförbundet har kritiserat förslaget.

Strömmer säger att det är naturligt att förslaget väckt kritik.

– Jag har å regeringens vägnar haft samtal med alla partier och så också med SD. De är en del av regeringsunderlag och samtidigt är det här en fråga som faller utanför Tidöavtalet. Det är rimligt att regeringen har sitt handlingsutrymme och SD har rätt att förhålla sig kritiskt till det. Jag tror att många inte kommer att kunna ta slutlig ställning förrän det finns ett gediget utredningsmaterial och konkreta förslag. Jag tycker att det är naturligt i det skede av processen vi befinner oss i, att det finns kritiska synpunkter och att man lyfter problem, säger han.