Tobias Billström pressas om Israels krig i Gaza

Publicerad 2024-02-14

Den politiska oppositionen kräver att regeringen kritiserar Israel hårdare om kriget i Gaza.

Om inget görs riskeras en massaker på civila med katastrofala följder, anser de.

– Den svenska regeringen har gång på gång gett Israel stöd att bomba Gaza, till och med kallat det proportionerligt, säger Håkan Svenneling (V).

Följ ämnen
Gaza

Runt om i världen växer kritiken mot Israels krig i Gaza. Men den svenska regeringen är alldeles för tyst.

Det anser Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som gick till hård kritik mot regeringen och utrikesminister Tobias Billström (M) under en debatt i riksdagen.

– Sverige och omvärldens agerande har inte lett till eldupphör, det har inte lett till att Israel upphört med dödandet av civila, sa Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Han anser att regeringen har varit för lam i kritiken mot Israel.

– När kommer utrikesministern tala om risken för massaker och svält i Gaza.

”Gaza har blivit en barnkyrkogård”

Socialdemokraternas Morgan Johansson kallade regeringens beslut att dra in stödet till biståndsorganisationen UNRWA för katastrofalt. Han uppmanade regeringen att omedelbart ompröva det.

– Gaza har blivit en barnkyrkogård. Det var en svår plats att leva på innan kriget. Nu har det blivit ett helvete, sa Johansson.

Miljöpartiets Jacob Risberg kritiserade regeringen för att inte uppmana till permanent vapenvila.

Morgan Johansson: ”Gaza har blivit en barnkyrkogård”.

Protester under debatten

Tobias Billström svarade att Sverige inte dragit in, utan pausat, biståndet till UNRWA i avvaktan på en utredning. Han sa också att han delar oppositionens oro över situationen i Gaza och tillade att regeringen har kritiserat Israel och uppmanat till eldupphör.

Samtidigt underströk han att Hamas fortfarande beskjuter Israel med raketer och att landet därmed har rätt att försvara sig, en permanent vapenvila är därmed svårt att kräva.

Debatten hölls efter Tobias Billström lämnat regeringens utrikesdeklaration. Debatten avbröts flera gånger efter att åhörare på läktaren skanderat kritik mot regeringens bristande kritik mot Israel.

– Israel begår folkmord, skrek en kvinna och lyftes ut av vakter.

Flera personer bars bort av vakter under debatten.