Fem nya områden på MSB:s lista över klimatkonsekvenser

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-20

Gävle, Sundsvall, Eskilstuna, Västerås och Varberg är nya områden på listan som MSB identifierat som extra utsatta för översvämningar. Totalt finns nu 26 områden i Sverige med betydande översvämningsrisker

Drönarbild över villaområde i Gävle som drabbades av skyfall augusti 2021.

En ny översyn av områden har utförts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, längs Sveriges större vattendrag och sjöar. Men även utefter kusten. I översynen har man identifierat fem nya områden där det finns en betydande risk för översvämningar vid skyfall.

Arbetet utgör en viktig del i samhällets klimat­anpassnings­arbete och i arbetet med att minska skador på människor, egendom och miljö i Sverige. Områdena är geografiskt spridda i hela Sverige, från Haparanda i norr till Falsterbo i söder.
Översynen visar på att det finns många människor som bor i de identifierade områdena och att även många samhällsviktiga verksamheter kan påverkas om det blir översvämningar. Bland annat visar översynen att drygt en halv miljon människor i Sverige bor inom de 26 översvämnings­hotade områdena.

Ett av de områden som har tillkommit är Gävle. Gävle är identifierat utifrån översvämningsrisk från både vattendrag, hav och skyfall, området har även tidigare drabbats av betydande översvämningar. Fyra områden har tagits bort, ett exempel är Kungsbacka som inte längre är identifierat på grund av nytt underlag och en ny urvalsprocess.

Identifierade områden med betydande översvämningsrisk: Eskilstuna, Falsterbo, Skanör, Höllviken,Ljunghusen,Falun,Gävle,Göteborg,Halmstad,Haparanda,Helsingborg,Jönköping,Kalmar,Karlshamn,Karlskrona,Karlstad,Kristianstad,Landskrona,Malmö,Norrköping,Stockholm,Sundsvall,Trelleborg,Uddevalla,Uppsala,Varberg,Västerås,Ystad och Örebro

– Även fast ett område tagits bort, eller inte är identifierat med betydande översvämningsrisk, kan det fortfarande ske översvämningar där och det kan fortfarande finnas en känd översvämningsproblematik. De 26 områden som är identifierade är de områden i Sverige som ur ett nationellt perspektiv bedömts få störst konsekvenser av en översvämning utifrån påverkan på befolkningen, människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet,kommenterar Maja Coghlan, handläggare på MSB i ett pressmeddelande.

Elva områden i landet är dessutom utsatta för betydande översvämningsrisk från fler än en typ av översvämning. Vid fem utav dessa områden kan betydande konsekvenser uppstå vid översvämning från både närliggande vattendrag, kust och skyfall.

– Flera av områdena är samma som förra gången, men några har tagits bort och några har lagts till. Nytt i denna översyn är att MSB även tittat på översvämningsrisk från skyfall. Förra gången var det bara riskområden vid sjöar, vattendrag och havet. Fem nya områden har tillkommit, främst på grund av uppdaterat underlag för vattendrag- och kustöversvämning, men också på grund av att MSB nu räknar med risker kopplat till skyfall, säger Maja Coghlan.

Områden som inte längre identifierats med betydande översvämningsrisk:

  • Alingsås
  • Borås
  • Kungsbacka
  • Stenungssund.