Miljöpartiet: Ta bort betyget F

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-10-04

Betygssystemet slår ut elever och bör göras om, enligt Miljöpartiet. Arkivbild.

Miljöpartiet vill att betyget F avskaffas. Gränsen är för hård och slår ut elever som vill börja på gymnasiet.

– Vi tror inte att man ska underkänna elever, säger språkröret Märta Stenevi.

Betyget F, eller underkänt, har varit omdiskuterat sedan det infördes.

För gymnasiebehörighet krävs i dag godkänt i matematik, svenska, engelska och i fem andra ämnen.

Miljöpartiet vill nu att betygssystemet görs om. För många elevers framtidsplaner grusas eftersom F-gränsen är för hård. Även elever som får underkänt ska kunna ges en väg vidare till en gymnasieutbildning.

– Vi har lyssnat in debatten och därför kommer partistyrelsen föreslå kongressen att vi ska verka för att ta bort betyget F, säger språkröret Märta Stenevi.

Regeringen säger nej

Så många unga som möjligt behöver tre år till i skolan för att inte riskera att till exempel bli indragna i gängkriminalitet, enligt Stenevi.

– Det som händer nu är att vi har ungdomar som i en oerhört formativ ålder får höra att de misslyckades och därför är underkända, och då tappar vi dem ur skolan.

Regeringen vill däremot inte se över gränsen mellan godkänt och icke godkänt, något som slogs fast när en statlig skolutredning fick nytt uppdrag i mars.

Förra året lämnade 18 000 elever, eller omkring 15 procent, nian utan gymnasiebehörighet.

Miljöpartiets besked kommer inför partiets kongress i november och är ett förslag till ett nytt utbildningspolitiskt program från partistyrelsen.

– Jag tror det har alla möjligheter att få stöd på vår kongress, vi har hört de här signalerna länge, säger Stenevi.

Betyg från sjuan

Parallellt med en sådan förändring måste skolan få mer resurser för att klara av att ge alla elever stöd. MP anser att regeringen underfinansierar välfärden.

Nyligen beslutade Centerpartiet på sin stämma att betyget F ska utredas.

MP vill också ha betyg senare i skolan än i dag. Nu gäller betyg från årskurs 6 men partiet vill se betyg från årskurs 7.

– Återkoppling till elever är viktigt och sker redan från förskoleklass, men betygen orsakar också en väldig stress för barnen, säger Märta Stenevi.

Följ ämnen i artikeln