Finlands oro efter svenska vändningen

Publicerad 2022-11-05

Den svenska vändningen kring kurdiska PYD och YPG sprider oro i Finland.

Flera tunga finländska politiker uttrycker förvåning efter beskedet.

– Det är mycket märkligt, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Kimmo Kiljunen till Aftonbladet.

I Ekots lördagsintervju meddelade Sveriges utrikesminister Tobias Billström att Sverige tar avstånd från kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger han i programmet.

I Finland tas beskedet emot med förvåning, något Svenska Yle var först med att rapportera om.

Riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen (SPD) konstaterar att Sverige nu tar avstånd från YPG som varit en av Natos allierade i norra Syrien.

– Det är mycket märkvärdigt att man tar avstånd från en grupp som varit på Natos sida i Syrien och som även USA stödjer. Jag lägger ingen värdering i det utan vill veta mer om vad Sverige menar med det här, säger han till Aftonbladet.

Är det aktuellt för Finland att göra samma sak?

– Vi har inte pratat om det alls eftersom vi inte vet exakt vad Sveriges regering menar. Det är oklart för oss och en nyhet för mig. Jag reagerar bara på nyheten att man ska ta avstånd från positionen man haft tidigare, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att de inte tar ny position i världen gällande mänskliga rättigheter och rättigheter för minoriteter. Det är mycket viktiga frågor för oss i Finland och jag hoppas att det också är mycket viktigt för Sverige.

”Ger efter för utpressning”

Eva Biaudet (SPF), som sitter i det finländska utrikesutskottet säger:

– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, säger hon till Svenska Yle.

Aftonbladet söker den svenska regeringen.

Följ ämnen i artikeln