Högerilskan mot budgeten: ”Kunde lagts fram av en S-regering”

Publicerad 2022-11-08

Ingen bred sänkning av inkomstskatt och inga lättnader i ISK-sparandet.

Besvikelsen på regeringens budget är stor – särskilt bland dess normalt sett främsta påhejare.

– Jag är djupt besviken. Den här budgeten hade lika gärna kunnat presenteras av en S-regering, säger Benjamin Dousa, vd på tankesmedjan Timbro.

När finansminister Elisabeth Svantesson presenterade sin första budget var ledorden ”stramhet” och ”återhållsamhet” snarare än stora skattelättnader.

Någon sänkt skatt på arbete syns inte, annat än ett jobbskatteavdrag för arbetande personer över 65 år. Inte heller den utlovade sänkta skatten på sparande till en grundnivå upp till 300 000 kronor på ISK, finns med i budgeten. Båda åtgärderna nämndes i Tidöavtalet.

Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar den nya regeringens budgetförslag.

”I princip inga reformer”

Den skattesänkning på drivmedel som utlovats var tidigare presenterats, men hamnade långt ifrån utlovat.

För högerdebattörer är regeringens budget inget annat än en besvikelse.

– Det finns i princip inga reformer och man går inte fram med den politiken man har gått till val på. Den som jobbar och inte kör bil kan lika gärna till och med få högre skatt av den nuvarande regeringen, säger Benjamin Dousa, vd på tankesmedjan Timbro och tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, Muf.

Benjamin Dousa, vd på tankesmedjan Timbro.

Är du förvånad?

– Ja, det är jag faktiskt. I valrörelsen var det ett väldigt högt tonläge från de fyra högerpartierna, och man sa att man skulle ändra inriktning på Sverige och politiken. Det här är i princip den förra regeringens politik som man har gjort lite småändringar på. Jag hade högre förväntningar än så.

”Fortsatt inflationsdrivande politik”

På den partipolitiskt obundna föreningen Skattebetalarna, som jobbar för sänkt skatt och vill motverka missbruk av skattepengar, var besvikelsen också stor.

Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

– För en regering som säger sig värna arbetslinjen är det märkligt att inte ha skattesänkningar på redan pressade hushåll som arbetar, samtidigt som man permanentar en hög a-kasseersättning. Vi hade gärna sett sänkta skatter över hela inkomstlinjen, främst för dem som tjänar minst, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Föreningen Skattebetalarna, där förre moderate riksdagsmannen Erik Bengtzboe är chefsekonom, hade velat se större neddragningar i offentlig verksamhet, däribland avsevärt mindre industristöd.

– Om jag minns rätt så var inte reformförslagen i Tidöavtalet tidssatta, men det är klart att flera av dem borde ha sjösatts nu. Men stramhet är att föredra framför vad som skulle kunna ha blivit en inflationsdrivande politik där man öser pengar i allmänna satsningar, säger vd Christian Ekström.

– Att slopa ISK-skatten är att uppmuntra folk att spara, och inte inflationsdrivande, vi hade gärna sett det nu.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Branschorganisationen Svenskt Näringsliv hade också gärna sett fler reformer med ökat fokus på arbetslinjen.

– Vi saknar lite av det man fört fram i valrörelsen, då det är väldigt lite i budgeten som minskar trösklarna för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det är snarare tvärtom, då man inte återställer a-kassan, utan låter den vara kvar på den högre nivån, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han tror att regeringen väntat med kraftiga reformer av rädsla för att Riksbanken sett sig tvingade att höja reporäntan om man uppfattat reformer som inflationsdrivande.

– Det är en budget som präglas väldigt mycket av det ekonomiska läge som Sverige befinner sig i. I vanliga fall skulle en regering vilja bedriva en mer expansiv finanspolitik när man går in i en lågkonjunktur, men det kan riskera att driva upp inflationen mer. Jag tror man gjort en korrekt bedömning och min analys är att man sparar reformutrymmet för att ta sats för större reformer längre fram, säger Sven-Olof Daunfeldt.

Följ Aftonbladets liverapportering om regeringens budgetförslag här.

  • Fastnålat inlägg

    Ådahl: ”Bidde bara en tumme”

    8 nov 2022
    Nivette Dawod

    Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, inleder med att gratulera finansminister Elisabeth Svantesson (M) till nya uppdraget. Han tar också upp det han anser är positivt med budgetförslaget, som satsningar på polisen och på det svenska försvaret:

    – Det är bra att man satsar på laddinfrastruktur, även om det är otillräckligt, säger han bland annat.

    Han tar sedan upp det negativa, de ”gapande tomma hålen” i budgeten som han kallar dem.

    – Till slut bidde det, av det som skulle vara så storartat, bara en tumme.

    Han tar också upp att klimatbonusen för elbilar ”hastigt och lustigt” tagits bort. Beskedet om att stödet tas bort ur budgeten presenterades i går kväll, alltså timmar före att budgetförslaget presenterades i sin helhet.

    Han talar särskilt om personer på landsbygden.

  • Nivette Dawod
    8 nov 2022

    Hamilton: Arbetslösheten det stora problemet

    Carl B Hamilton, riksdagsledamot för Liberalerna, säger att det är viktigt med beredskap för konjunkturvariationer.

    Han menar att Sverige är i kläm mellan de stora ländernas räntehöjningar och den egna viljan att öka de offentliga utgifterna och inkomsterna hos människor och företag för att mota lågkonjunkturen, och kallar det hela en balansgång.

    Sedan kommenterar han debatten om budgeten, som handlat mycket om bensinpriset och inflationen. Det är inte det stora problemet i Sverige menar han:

    – Det är arbetslösheten. Den har bitit sig fast på en nivå på 6-7 procent och kan mycket väl gå upp till 8-9. Hur har detta skett? Vi har haft en arbetarregering i många år. Där har man inte förmått att se risken att arbetslösheten biter sig fast på hög nivå.

    – Det kräver en lång rad åtgärder.

    – I denna regering har Liberalerna fått ansvar för integration, arbetsmarknadspolitik och strukturåtgärder som kan minska arbetslösheten. Detta är den stora utmaningen. Det är inte bensinpriset, och inte inflationen.

  • Nivette Dawod
    8 nov 2022

    Alm Ericson: ”En krigsförklaring”

    Janine Alm Ericson, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, kallar budgetpropositionen ”en sorglig läsning”:

    – Det är en krigsförklaring mot en effektiv klimat- och miljöpolitik och mot allt som bygger ett jämlikt och rättvist samhälle. Det är en kolsvart budget som läggs i en tid av krig i vårt närområde och skenande klimatförändringar.

    Hon säger att Sverige kommit till klimattoppmötet i Egypten med minskade ambitioner för klimatet och hänvisar till ett uttalande från klimatminister Romina Pourmokhtari om att det bör finnas en förståelse för att Sverige nu behöver vidta åtgärder som kan komma att öka utsläppen något.

    – Jag hoppas att statsrådets uttalande aldrig når människorna i Pakistan som kämpar mot översvämningar, eller bönder i Kenya som ser sin boskap dö av törst, och skördar torka bort. Det är faktiskt inget annat än ett hån. Sveriges linje har tidigare varit den enda rimliga: att den rika delen av världen har en skyldighet att gå före. Det är otroligt tragiskt att den nya regeringens linje verkar vara den helt motsatta.

  • Nivette Dawod
    8 nov 2022

    Eklind: ”Budgeten tar hänsyn till det ekonomiska läget”

    Hans Eklind, ledamot i finansutskottet för Kristdemokraterna:

    – Den regering som nu tillträtt får inte regera i en blomstrande högkonjunktur. Vi går nu in i en lågkonjunktur med hög inflation, med stigande räntor och hög arbetslöshet som särskilt gäller de utrikesfödda.

    – Det ställer krav på en välavvägd finanspolitik. Därför presenterade regeringen i dag en budget som tar hänsyn till detta.

    Han säger att budgeten rymmer viktiga åtgärder även om den är återhållsam. En sådan åtgärd är inom vården, enligt Eklind:

    – Vårdköerna ska kortas, tillgängligheten ska öka.

    – Man satsar 4,7 miljarder de kommande tre åren på förstärkt och förlängd satsning av förlossningsvården.

    – En nationell statlig vårdförmedling för att öka tillgänglighet till vård och korta vårdköerna sätts igång.

    Han säger att detta är kristdemokratiska reformer som nu blir politik.

  • Nivette Dawod
    8 nov 2022

    Esbati: ”En nedskärningsbudget”

    Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterpartiet inleder med en liknelse:

    – Den högerkonservativa budgetpropositionen som nu lagts på riksdagens bord utgör den politiska motsvarigheten till att stå framför ett allvarligt problem för att titta bort, skrapa lite med fötterna, kanske vissla en nervös trudelutt, därefter pröva sig på några uppseendeväckande estradnummer tänkta att vända uppmärksamheten bort från oförmågan, ansvarsfrånskrivandet, den inlevelselösa axelryckningen.

    – Åkesson-Kristessonregeringens finansminister har i dag presenterat en nedskärningsbudget för välfärden. Det är något oerhört. De som håller uppe välfärden är redan hårt pressade efter många år av övertro på nyliberalt inspirerade effektiviseringsideologi.

    – Den höga inflationstakten lägger nu ytterligare en mycket tung börda på kommunerna och regionernas ekonomi och därmed på välfärdens proffs.

    Han säger att skolpersonal nu måste sägas upp, skolsköterskor blir av med kollegor, minutscheman inom äldreomsorgen ska klaras av med färre människor som gör jobbet.