Stadsbarrikader ökar spänningen i Kosovo

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-12-27

Bild från serbiska försvarsmakten av haubitsar i position nära gränsen mot Kosovo på annandag jul.

Serber i norra Kosovo har rest nya vägbarrikader – nu för första gången i en tätort, i staden Mitrovica, där det bor både serber och kosovoalbaner. Tidigare under tisdagen sattes serbiska väpnade styrkor vid gränsen till Kosovo i högsta beredskap.

Serbiens president Aleksandar Vucic meddelade att den nuvarande styrkan på 1 500 soldater ska utökas till 5 000 och hävdade att Kosovos regering planerar att angripa Kosovoserber i norr.

Kosovoserber håller sedan snart tre veckor flera vägblockeringar på landsvägar nära gränsen mot Serbien. Kosovo har begärt att den internationella fredsstyrkan Kfor ska riva de barrikaderna – och antytt att annars kommer landets egna styrkor att göra det.

Det har alltid varit spänt mellan Kosovo och Serbien, som aldrig erkänt den nya staten som utropade sin självständighet 2008. Stämningen har eskalerat ytterligare de senaste veckorna.

Den Natoledda fredsbevarande insatsen, Kfor, säger sig utreda en skjutning i staden Zubin Potok i Kosovo där etniska serber har bemannat vägbarrikader de senaste veckorna.