En mapp bytte händer – sedan var Sverige Nato-medlem

Publicerad 2024-03-07

WASHINGTON DC. Det historiska ögonblicket ser inte mycket ut för världen. Några herrar i mörka kostymer och en blå läderklädd mapp som det står Sverige på som skiftar händer.

Kristallkronorna skänker en viss värdighet åt ögonblicket.

Sedan är det Sverige som varit militärt alliansfritt i över 200 år plötsligt medlem av Nato.

Sverige blir säkrare, säger Kristersson medan kritikerna hävdar att vi nu tvingas gå i USA:s ledband.

Några minuter efter utsatt tid kommer utrikesminister Anthony Blinken, statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström in med bestämda steg men brett leende i det stora rummet på åttonde våningen på det amerikanska utrikesdepartementet.

Själva har vi i media förts hit genom trista vita korridorer och ett kök som är den totala kontrasten mot det slottsliknande rummet.

Kristersson håller en blå läderklädd mapp lite nonchalant i ena handen. De tre kliver upp på det knappt halvmeterhöga podium som placerats på den tjocka heltäckningsmattan.

Blinken står i mitten med Kristersson på ena sidan och Billström på den andra.

Billström är den som skött mycket av fotarbetet. Men den här dagen får hans spela andrafiolen bredvid statsministern.

 

Det första som händer är att den svenske statsministern ska lämna över de så kallade instrumenten, det vill säga dokumenten som ska arkiveras i Washington som bevis på att Sverige är Natos 32:a medlemsland.

Pappren finns i den blå mappen.

Blinken verkar väldigt ivrig att få det hela överstökat och sträcker sig efter mappen. Kristersson skrattar, drar skämtsamt mappen in till kroppen och säger att Blinkern får lugna sig lite.

Blinken skrattar.

Stämningen blir ännu mer uppsluppen.

Kristersson säger några korta ord och sedan räcker han fram mappen till Blinken som leende tar emot den.

Det dryga hundratalet personer som sitter på trästolar med vita dynor reser sig upp och applåderar med eftertryck.

En känsla av lättnad sprider sig i rummet. Det enda som fattas är att Gert Fylking kommer in och ropar ”Äntligen”.

 

Sveriges medlemsansökan har kantats av ständiga problem. Detta trots att alla trodde att det skulle vara en ren formsak.

Därför är det med en känsla av befrielse som USA och Sverige nu kan konstatera att alla hinder är passerade.

Det första och viktiga som händer i detta ögonblick är att Sverige från och med nu omfattas fullt ut av Nato säkerhetsgarantier. Det som brukar kallas ”en för alla, alla för en”.

I det osannolika scenariot att Ryssland skulle anfalla Sverige är övriga länder förpliktigade att komma till Sveriges undsättning.

Det är den paragrafen som ytterst ligger bakom att svenska folket har svängt och en majoritet numera är för ett medlemskap.

Sverige monterade ner sitt försvar när Berlinmuren föll och Sovjetunionen upplöstes. Det visade sig vara en farlig politik. Inte minst i dag när vi har det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

 

Blinken håller ett kort anförande.

Han inleder med att påminna om att det som hänt här i dag hade varit otänkbart för bara några år sedan.

– Sverige har varit alliansfritt i över 200 år. Men det svenska folket ändrade sig. De insåg att om Putin är beredd att invadera ett land kan han snart invadera ett annat. Med Sverige blir alliansen starkare och säkrare än den någonsin varit.

USA:s utrikesminister Antony Blinken välkomnade Sverige till alliansen.

Han berömmer också Sverige för att man besvarat alla frågor och mött alla utmaningar. En finkänslig hänvisning till det sätt som både Turkiet och Ungern försökt utnyttja den svenska medlemsansökan som en bricka i ett politiskt spel för att nå egna fördelar.

Han påminner också om att Sverige sedan länge varit på väg in i Nato.

Länge var Sverige en nära partner till Nato. 2014 i Wales fick Sverige det som kallades guldkort. Man var så nära ett medlemskap det är möjligt att vara utan att bli fullvärdig medlem.

 

Kristersson tar över den lilla talarstolen.

Han tackar USA och särskilt president Biden och Blinken för att de hela tiden stöttat Sverige och tryckt på för att alla att rätta in sig i ledet.

Han säger att Sverige är säkrare i Nato väl medveten om att det finns de som har en annan uppfattning. Som tycker att Sverige nu blir en knähund till USA och att Nato-medlemskapet allvarligt begränsar Sveriges suveränitet.

Men det är inget man pratar högt om en sådan här dag.

Kristersson påpekar att medlemskapet har ett starkt stöd både i den svenska riskdagen och hos det svenska folket.

Hela ceremonin tar mindre än en halvtimme. Herrarna kliver ner och försvinner bakom en brun skärm. Det historiska ögonblicket är överstökat.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Jerker Ivarsson är på plats i Washington.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln