Boende i Farsta: ”Sverige har blivit kriminellas hemstad”

Publicerad 2024-03-06

Den kraftiga explosionen orsakade stora skador på hus och boenden i Farsta.

En av dem som hörde smällen var Birgit Sjögren som bor i närheten.

– Jag tänkte, jaha, då var det en bomb den här gången då, säger hon till Aftonbladet.

För andra dagen i rad inträffade en explosion i ett bostadshus i Farsta i Stockholm och tolv personer fick föras till sjukhus för kontroll.

Tidigare, på måndagskvällen, hade en kraftig detonation inträffat i området Fagersjö.

Dagen efter syns fortfarande skadorna på fastigheten. Utblåsta fönster som rasat ner på balkonger och dörrar och boende som inte kan återvända till sina hem. Inne i trapphuset var polisens avspärrningsband kvar.

Aftonbladet pratade med några boende på onsdagsmorgonen. En av dem var Birgit Sjögren som hörde smällen.

– Det var ingen tvekan om att det var en bomb, det hördes på ljudet. Jag tänkte jaha, då var det en bomb den här gången då.

Hon var ute och gick med sin hund, den vanliga rundan som hon brukar ta på kvällarna. Hon tycker det är hemskt att det sprängs.

– Det spelar ingen roll var vi flyttar någonstans, Sverige har blivit de kriminellas hem, tydligen. Det är fruktansvärt sorgligt, säger Birgit Sjögren.

”Barnen är jätterädda”

En familj som Aftonbladet pratat med bor i trapphuset bredvid den sprängda porten.

De hörde den kraftiga smällen och kände vibrationerna.

– Det kändes jätteläskigt. Det kändes som skott först, sedan kollade vi ut och såg bitar av fasaden på marken, berättar familjen.

– Barnen är jätterädda och kunde inte somna förrän klockan ett-två-tiden. Vi har tagit ledigt från förskolan idag och ska ta en promenad, berättar familjen.

Kommunens krisgrupp har varit på plats sedan imorse för att prata med människor. Även kyrkan i närheten har haft öppet under dagen för stod och dit människor kan vända sig.

Explosionen ska ha ägt rum på fjärde våningen.

”Väntar på att det ska hända”

En annan kvinna som Aftonbladet har pratat med berättar att hon kom hem vid 21.30 efter att ha varit på en promenad med sin hund.

– Hela huset skakade och man tänkte, okej, nu har det hänt igen. På något sätt blir man lite immun, det är lite som en del i vardagen, tyvärr. Man bara väntar på att det ska hända och så händer det, berättar en kvinna som bor nära den sprängda porten.

Krisstöd har kommit till platsen under morgonen.

Hon berättar att hon känner sig orolig.

– Självklart är man orolig att det ska drabba en själv också, att få sin lägenhet helt sönderbombad, det är svårt att förstå, det måste vara en fruktansvärd känsla. Men det händer nu även på dagtid, skjutningar, att man tar fel på folk. Man går runt med en skräck och tittar på människor och aktar sig lite, säger kvinnan.

Polisen har gripit en person efter dådet i Farsta men vill inte gå närmare in på några detaljer. Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en 14-åring.

Följ ämnen i artikeln