Svenska kyrkan pressas på pengar efter cyberattack

Publicerad 2023-12-02

Det går inte att skicka gåvor till Svenska kyrkan via hemsidan eller boka vigslar och begravningar med kort varsel.

Hackare kräver Svenska kyrkan på pengar och krisen riskerar att bli långvarig.

– Vi kommer inte gå med på det, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkan.

För exakt en vecka sedan utsattes Svenska kyrkan för ett cyberangrepp, så kallad ransomwareattack. Sedan dess ligger alla gemensamma it-system nere.

– Vi planerar att återuppbygga våra system men det kommer att ta flera veckor, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkan.

Församlingarna runt om i landet har problem med löneutbetalningar. Medarbetare kommer att få löneavier för december på papper för att lösa in på banken. Det går inte heller att skänka gåvor via hemsidan.

Bokningssystem och databaser fungerar inte heller.

– Det som funkar är Teams och kalender. Det blir mycket övertid för oss, vi behöver återskapa allt manuellt, säger Anders Lennartsson, kyrkoherde i Örebro.

Församlingarna kommer inte heller åt medlemsdatabaser. Det går inte heller att boka begravningar och vigslar på kort varsel.

Situationen är likadan för de flesta församlingarna runt om i landet.

Är ett brottsoffer.

Svårt att skydda sig

Ransomware som Svenska kyrka har utsatts för är ett virus som låser ett it-system med krav på lösensumma för att låsa upp det igen. Svenska kyrkan vill inte kommentera vilken typ av utpressning det rör sig om.

– Vi kommer inte att gå med på några krav. Jag vill inte att aktören ska veta vad vi gör, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på Svenska kyrkan.

Hur kommer det sig att ni blivit utsatta?

– Det är svårt för en stor organisation som Svenska kyrkan att stå emot den här typen av angrepp. Vi är säkra att det inte är riktat mot oss utan det är en angripare som var på många företag och organisationer, säger Dahlén.

Vad innebär det för risker för era medlemmar?

– Jag vill inte svara på det. Vi har vidtagit åtgärder och stängt av många av våra system av säkerhetsskäl, säger Dahlén.

Marcus Murray, cybersäkerhetsexpert och grundare av Truesec Group AB.

”Svenska kyrkan är brottsoffer”

Säkerhetsföretaget Truesec utreder cyberattacken på Svenska kyrkan.

– I och med att hackarna kräver en lösensumma vet man vilka de är. Koden som hackarna använt är en känd kod. Samtliga aktörer angriper fler svenska mål, säger Marcus Murray, säkerhetsexpert på Truesec.

Liknande attacker med kyrkor som mål har inträffat ett fåtal gånger 2023 och 2021, enligt Truesec. Ransomewareaktörer kan ha allt från politiska till ekonomiska motiv.

– Man kan komma åt ganska mycket utan att behöva betala lösensumman och återuppfinna data. Man reder ut exakt vad som har hänt och återställer och bygger om system. Samtidigt övervakar man så att aktörerna inte kan göra ytterligare i miljön, säger Marcus Murray, säkerhetsexpert på Truesec.

Murray tycker att det är svårt att skydda sig mot den typen av cyberattacker.

– Svenska kyrkan är ett brottsoffer i den här situationen. Den är en väldigt opolitisk organisation. Det är en plats där människor gör saker som är nära den privata och en sådan plats ska vara fredad. Det säger något om de aktörernas låga gränser. Det visar på en otrevlig och olycklig utveckling.

Svenska kyrkan har varit under attack i en veckas tid och enligt kyrkan verkar en lösning vara flera veckor bort.

– Väldigt många församlingar genomför sin verksamhet som vanligt men med väldigt mycket krångel, säger Pia Dahlén.