Andersson (S): L blir hånade av SD

Vill satsa 700 miljoner på sommarlovsaktiviteter med lunch

Publicerad 2023-05-01

JÖNKÖPING. Det är inte längre coolt att vara socialdemokrat, menar SSU-ledaren Lisa Nåbo, och vill att ledningen agerar.

Samtidigt riktar Magdalena Andersson blicken högerut.

– Hur länge är Liberalerna intresserade av att bli hånade och förnedrade av Sverigedemokraterna, frågar hon sig själv på förste-maj firandet i Jönköping.

Röda flaggor, blåsorkester och uppehåll i aprilvädret.

Allt gick som på räls när Socialdemokraternas 1 maj-tåg ringlade sig fram genom Jönköping.

Men plötsligt gjorde polisen halt. Magdalena Andersson blev ståendes längst fram i folkmassan på Vindbron i Jönköping, som länkar ihop rådhustorget med den centrala gågatan.

Där kom Vänsterpartiets demonstrationståg gåendes, och gatan var bara stor nog för en folkmassa. Socialdemokraterna fick vänta på sin tur.

Magdalena Andersson fick stå still och vinka till Vänsterpartiet när de gick förbi.

– Det finns plats längst bak, ropar en vänsterpartist till Magdalena Andersson när han passerar.

– Det finns plats här med, ropar hon tillbaka.

De har samma färg på flaggorna men är på väg åt två olika håll. Symboliken fick många att dra på smilgroparna.

Lämnar dörren på glänt för L

För när Andersson får frågan om den nuvarande regeringens spricka lämnar hon dörren på glänt för Liberalerna.

– Hur bekvämt är det för Liberalerna nu, när SD vill montera ner miljöpolitiken och struntar framtida generationer? När de gör allt för att tysta det demokratiska samhället, det kan ju inte vara så bekvämt för Liberalerna?

En anhängare tar en selfie med den tidigare statsministern.

Senast en socialdemokratisk partiledare talade i Jönköping var det Olof Palme, för exakt 40 år sedan. Andersson inleder om att prata om det staden förlorade i valet.

Ett av regeringens första beslut var att sätta stopp för höghastighetsjärnvägen skulle binda ihop Vätterns pärla med Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Låt oss ta fighten mot Sverigedemokraterna och högerregeringen i deras bakåtsträvande politik för att stoppa stambanorna. Det är dåligt för jobben, det är dåligt Sverige, och det är dåligt för Jönköping!

Det möts av jubel från ett rödfärgat Hovrättstorg i Jönköping. Andersson har publiken med sig.

– Vi är många fler än förra året, säger en åhörare.

Linus, som fyller 10 år om en vecka, hade gjort en skylt klaffade helt med Socialdemokraternas förslag. ”Ingen ska behöva svälta eller vara hungrig”, säger han.

”Delar SSU:s frustration”

Socialdemokraterna gick framåt i valet, men förlorade makten. I dag riktar Lisa Nåbo, ordförande för SSU, hård kritik mot den socialdemokratiska ledningen i Expressen för att de inte fångar upp unga personer. 

Hon hotar till och med att SSU ska dra tillbaka sitt stöd för framför allt Mikael Damberg – och hävdar att Andersson i så fall får ta fram en annan ekonomiskpolitisk talesperson.

– Jag delar ju SSU:s frustration, jag vill se ett helt annat Sverige än det vi har. Vi har haft en högermajoritet i riksdagen sedan 2006, och det är ingen tvekan om att jag ville göra mer, säger Andersson.

Lisa Nådo säger att S inte är ett coolt parti bland unga, att det är coolare att vara sverigedemokrat eller moderat – vad säger du om det?

– Vi får se hur coolt det är att vara sverigedemokrat nu när det är uppenbart att de sviker löfte efter löfte. När man sänker skatter för höginkomsttagare i stället för att satsa på barn och unga.

Magdalena Andersson var den första S-partiledaren som förstamajtalat i Jönköping – sen Olof Palme för 40 år sen.

Vad Damberg presenterar i vårbudgeten vill hon inte gå in på – men ett lämpligt plåster på SSU-såren är det förslag som S lägger fram i samband med första maj riktar sig just till unga.

I vårbudgetpropositionen läggs 700 miljoner kronor till ett förslag om sommarlovsaktiviteter med lunch för barnen.

– Vi ser hur barnen äter mer i skolbespisningen, och särskilt på fredagar och måndagar, runt helgen. Barnen kan inte betala priset för den här ekonomiska krisen, och vill att alla barn ska kunna ha en sommarlovsaktivitet med en rejäl lunch.

Men samtidigt sa hon i sitt tal att det inte är troligt att förslaget har majoritet i riksdagen.

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner på sommarlovsaktiviteter med lunch till barn.

Om regeringen: ”Det är skört”

För första gången sedan 2014 firar Socialdemokraterna ett 1 maj i opposition. Magdalena Andersson hade såklart hellre att hon hade fått sitta kvar som Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Syftet med att hålla på med politik är att man vill förändra samhället, det gör man i regeringsställning inte i opposition, säger Andersson.

Men samtidigt knakar det i regeringsunderlaget. Nyligen hotade Mattias Karlsson med regeringskris om Moderaterna driver igenom en migrationspakten i EU – som Tomas Tobé (M) har varit ledande att driva igenom. Elsa Widding blev i dag politisk vilde och en moderat riksdagspolitiker har timeout.

Magdalena Andersson vill inte spekulera i om det skulle kunna bli regeringskris unna mandatperioden är slut.

– Men jag kan konstatera att just nu är det skört.