Frågetecken för flaggor i fackeltåg förvirrar Finland

Publicerad 2022-12-10

Ryska flaggan brändes och PKK-flaggor viftades under självständighetsdagen i Finland.

Finska polisen är förvirrade och ställer sig frågande kring vilka flaggregler som faktiskt gäller.

Nu har Polismyndigheten anmält sig själv.

– Situationer som lämnar rum för tolkning, säger polisöverinspektör Pekka-Matias Väisänen, i ett pressmeddelande.

Den finska självständighetsdagen uppmärksammades tidigare i veckan runt om i Finland med fackeltåg på olika håll i landet.

Men vad är det som gäller egentligen kring flaggor i fackeltåg? Det undrar också den finska polisen som nu anmält sig själva och tycker att regelverket är för fladdrigt.

Polisen agerade olika

I Uleåborg viftade demonstranter med PKK-flaggor och polisen agerade inte och lät dem behålla flaggorna. I Helsingfors hände samma sak, men polisen i huvudstaden tänkte annorlunda. De ansåg att det var befogat att avlägsna flaggorna eftersom PKK betecknas som en terrororganisation.

– Ett utredningsförfarande är det gängse sättet att dra upp riktlinjer för polisens lagenliga åtgärder i situationer som lämnar rum för tolkning, säger polisöverinspektör Pekka-Matias Väisänen från polisstyrelsens laglighetsövervakning, i ett pressmeddelande.

En internutredning har inletts för att tydliggöra riktlinjerna.

Finska polisens pressmeddelande.

Ryssland rasar mot flaggbrand

Under självständighetsdagen brände minst fyra personer en rysk flagga under nationalistiska gruppen 612:s fackeltåg i Helsingfors, skriver Yle. Det är enligt finsk lag endast olagligt att ”vanära den finska flaggan” men polisen uppmanade flaggbrännarna att sluta, rapporterar Yle.

Nu har ryska utrikesdepartementet rasat över att landets flagga eldades.

”Sådana handlingar betraktas i Moskva som en, utan motstycke, oacceptabel handling och ett missbruk av vårt lands statssymbol”, skriver ryska UD på Telegram.

Ryssland vill nu att Finland gör något åt saken.

”De finska myndigheterna uppmanas att ställa förövarna av detta brott inför rätta och vidta åtgärder för att förhindra sådana extremistiska upptåg i framtiden”, skriver ryska UD.

Följ ämnen i artikeln