Flicka rymde – blev bortgift i annat land

Publicerad 2020-10-03

En 14-årig flicka placerades i ett familjehem för fyra år sedan, trots det kunde hon rymma med sin pappa till Pakistan och bli bortgift.

Nu får kommunen kritik av JO för att man glömt att informera familjehemmet om hur pass ska gömmas.

– De hade ingen koll på henne, säger flickans mamma i anmälan.

Den 14-åriga flickan placerades, med stöd av LVU (lag med särskild vård om unga), i november 2016 i ett jourhem. Ett beslut tas även att hon ska ha ett begränsat umgänge med sin familj och bo på hemlig adress.

Risken var stor att föräldrarna skulle söka upp henne, förhindra vården, påverka hennes berättelser och föra ut henne ur landet.

Efter en tid placeras hon i ett tillfälligt familjehem. Hennes föräldrar respekterade reglerna kring hur de fick umgås med sitt barn.

Under 2018 planerade flickans nya familj en resa tillsammans och hon fick tillgång till sitt pass av sina föräldrar.

– Jag hade ingen kontakt med henne då. Jag hade lämnat passet till socialtjänsten efter deras förfrågan, säger flickans mamma i en anmälan som hon gjort mot socialtjänsten.

Samtidigt kom flickan i hemlighet överens om att möta sin pappa i Stockholm. Flickan letade fram passet ur en låda, sa till familjehemmet att hon skulle sova hos en kamrat och rymde till den bestämda platsen. Med pappan reste hon till London och därefter till Pakistan.

Dagen därpå kontaktade familjehemmet socialen och sa att flickan var borta.

– Hon reste med sin pappa i juni 2018 och ingick barnäktenskap i augusti. Socialtjänsten och familjehemmet hade inga begränsningar, de hade ingen koll på henne, säger flickans mamma.

Kritik riktas mot kommunen

Kommunen får nu kritik för att socialtjänsten inte talat om för flickans tillfälliga hem hur man gömmer ett pass. JO anser att familjehemmet borde ha fått veta mer om vilka risker som fanns och vikten av att hennes pass förvarades på ett säkert sätt.

Socialtjänsten säger att man medger att man missat att ha haft ett samtal med flickans tillfälliga hem gällande förvaring och försiktighet med pass.

JO avstår dock att säga något om huruvida det det var lämpligt att barnet placerades på samma ort som hennes föräldrar bodde i.

En 14-årig flicka rymde med sin pappa till Pakistan och blev bortgift.