Adrianas pappa om sista samtalet med dottern

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

12-åriga Adriana sköts till döds på en rastplats i Norsborg i augusti.

Nu berättar hennes föräldrar om mardrömsnatten och sorgen efter dotterns död.

– Vi är inte ute ur något än, säger Milad, Adrianas pappa, till ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Morgonen den 2 augusti förändrades livet för alltid för Susanne och Milad. Då dog deras dotter Adriana Naghei Ostrowska, 12, efter att ha träffats av en förlupen kula i en skottlossning på en rastplats i Botkyrka.

Adriana hade inte velat följa med sin mamma Susanne och familjen på en resa, berättar de i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Hon fick stanna hemma och bodde hos Milad, som jobbade natt den här kvällen.

Adrianas pappa Milad berättar om sorgen och skuldkänslorna drygt två månader efter dottern sköts ihjäl i Norsborg.
Foto: Privat/Andreas Bardell
Adrianas pappa Milad berättar om sorgen och skuldkänslorna drygt två månader efter dottern sköts ihjäl i Norsborg.

– Sista gången vi pratades vid var strax efter tio. Då berättade hon att hon hade ätit och varit ute med hundarna och skulle gå och lägga sig. Hon skulle gå och bada dagen efter, berättar Milad.

Fick beskedet på väg från jobbet

Han var på väg hem från nattskiftet tidigt på morgonen när Susanne, som fick det fruktansvärda beskedet först, ringde. Han trodde att dottern var hemma i sin säng.

– Jag hör inte vad hon säger, hon får inte ihop orden. Men då säger hon ”någon har skjutit Adriana”, återberättar han med bruten röst.

Det har nu gått lite mer än två månader. Men vardagen är långt borta. Susanne har tidigare beskrivit för Aftonbladet att det varit som att leva i en dimma efter dotterns död.

Foto: Andreas Bardell
Adrianas mamma Susanne på begravningen. 2,5 månader efter dotterns död är sorgen fortfarande tung.

”Får skuldkänslor av att skratta”

Det finns stunder då familj eller vänner kan få tankarna på annat, säger Milad i tv-programmet.

– Det kan till och med hända att man brister ut i skratt. Men man kommer på sig själv med att få skuldkänslor: Varför skrattar du? Ditt barn mördades, säger han.

Många har undrat vad en 12-åring gjorde ute vid 3-tiden på natten.

– Jag blir provocerad av det. Ska det vara mer normalt att personer skjuter utan hänsyn än att en 12-åring smiter ut?

Polisen har gått ut med att Adriana inte var måltavla för skjutningen. Men man har ännu ingen misstänkt gripen för dådet.

– För mig är det här inte gangsters, de är barnamördare, säger Milad.

Ville förändra samhället

Föräldrarna beskriver Adriana som en klok person som såg orättvisor, som ville förändra samhället och drömde om att bli politiker.

Mamma Susanne har tidigare sagt i en intervju i Aftonbladet att familjen vill se en lex Adriana, så att fler vittnen vågar träda fram och berätta för polisen vad de vet:

– Adrianas plats på jorden var inte för ingenting. Den var för att skaka om den. Jag hoppas att hon blir politiker på sitt eget sätt.

 

Foto: Carolina Byrmo
Ljus och blommor på platsen där 12-åriga Adriana sköts till döds vid macken i Hallunda, Botkyrka, söder om Stockholm 2 augusti 2020.
Publicerad:

LÄS VIDARE