”Putin ger sig inte förrän han har kontroll över Ukraina”

Publicerad 2022-06-04

Vladimir Putin fortsätter tills han har politisk kontroll över Ukraina.

Det menar Östeuropaexperten Hugo von Essen.

– Ryssland kommer inte att sluta förrän man uppnått det målet, säger han.

Dag 100 av Rysslands invasion inföll under fredagen. Ändå har vi bara sett början, enligt Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.

– Målet för hela det här kriget är politisk kontroll över Ukraina. Ryssland kommer inte att sluta förrän man har uppnått det målet helt enkelt.

Vladimir Putin.

Är målet fortfarande att ta hela Ukraina?

– Det politiska målet om kontroll över Ukraina kan man uppnå på olika sätt. Det handlar egentligen inte om territoriet på marken, utan det viktigaste är att kontrollera hela det politiska landskapet i Ukraina, att kontrollera staten.

– Men jag tror fortfarande slutmålet med kriget kvarstår. Att lyckan ska vända för Ryssland, att man ska kunna göra nya offensiver mot till exempel Kiev. Jag tror att Ryssland tänker att man spelar ”det långa spelet”. Ukraina är viktigare för Ryssland än det är för västvärlden, jag tror man tänker från rysk sida att ”Västvärlden kommer till slut att tröttna på allt blod, på att skicka så mycket av sina egna militära vapensystem, på alla ekonomiska konsekvenser, höga bensinpriser”.

– Ryssarna tänker att ”till slut kommer Västvärlden sätta press på Ukraina att gå med på någon typ av diplomatisk lösning där man ger Ryssland det man vill ha”. Det har ju hänt förut, med Minsk-avtalen 2014 och 2015.

”Kan hålla på länge”

Du menar att väst tänker sig att det här håller nog inte på mer än ett år, medan Putin tänker att det kan hålla på i tio år eller mer?

– Ja, jag tror Putin tänker att vi kan göra det här i flera år, väst kommer att tröttna snart.

Om ryssarna inte får territoriell kontroll, hur ska de då kunna få politisk kontroll?

– Genom någon uppgraderad variant av Minsk-avtalen, där Ukraina tvingas att gå med på saker som att man aldrig ska gå med i Nato, att man ska gå med på begränsningar av sina militära styrkor, att Ukraina ska erkänna statusen för Donbass och Krim som ryska.

– Ett annat sätt är att man skapar kaos inuti Ukraina, till exempel som en följd av sådana här diplomatiska lösningar. Vi vet att det är väldigt många i Ukraina som inte alls vill kompromissa med Ryssland. Om Zelenskyj skulle tvingas av Västvärlden att gå med på en diplomatisk lösning så skulle det skapa väldigt stor politisk instabilitet inne i Ukraina.

– Man kan även tänka sig att om Ukraina skulle gå med på en diplomatisk lösning där man begränsar sina militära styrkor så får Ryssland möjlighet att återuppbygga sina styrkor och sedan attackera Ukraina igen.

”Stor risk”

USA:s president Joe Biden säger ”vi ska se till att Ryssland aldrig mer kan anfalla ett annat grannland”. Men du ser ett längre perspektiv, att det blir ett nytt läge om Trump kommer tillbaka?

– Ja, till exempel. Och i höst har vi val till kongressen i USA, där antagligen inhemska frågor kommer att vara viktigare än kriget i Ukraina. Jag kan tänka mig att många amerikaner tänker ”varför ska jag betala så här mycket pengar för något litet land borta i Europa, Ukraina, jag har aldrig hört talas om det förut. Ryssland kan väl få Ukraina, jag vill bara slippa betala alldeles för mycket pengar för bensin när jag ska åka till jobbet”. Tyvärr tror jag att det finns en stor risk att sådana tendenser ökar i västvärlden, säger Hugo von Essen.

Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.