18-åringen häktad misstänkt för dubbelmordet

Kommer genomgå en utökad personutredning

Publicerad 2022-03-23

18-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet på gymnasieskolan Malmö Latin under tisdagen.

Det ska ha funnits en ”triggerpunkt” dagarna innan dådet som rör hans privatliv.

– Den kan få en ganska avgörande betydelse i hur man ska se på motivbilden, säger hans advokat Anders Elison efter häktningsförhandlingen.

Klockan 15.30 inleddes häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt. 18-åringen var med på videolänk tillsammans med sin försvarare.

Han bar häktets gröna kläder och tittade in i kameran med händerna knäppta.

Åklagaren Johanna Liljeblad begärde att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för båda morden. Hon ville också att han skulle ha restriktioner.

– Det blir hela programmet om man uttrycker det så. Det är besöksförbud, kontaktförbud och inskränkningar av vad han får ta del av i massmedia, för han ska inte få påverkas över huvudtaget, säger hans advokat Anders Elison efter häktningsförhandligen.

Fanns en avgörande ”triggerpunkt”

Anders Elison ville fortsatt inte prata om motivbilden, men säger att det ska ha handlat om vuxna på skolan, inte klasskamrater eller elever.

– Det fanns ingen aggression eller ovilja från min klient mot de här två lärarna överhuvudtaget, säger Elison efter häktningsförhandlingen.

Elison menar också att det ska ha funnits ”en triggerpunkt” en kort tid innan brottet, som är kopplat hans privatliv. Det har att göra med att han hade mått dåligt under en sämre tid, haft svårt att behålla kompisar och kommunicera med sin omgivning.

– Den kan få en ganska avgörande betydelse i hur man ska se på motivbilden. Det är någonting som hänt, som gjort att han har haft svårt att hantera motgångar.

Bestämde sig troligtvis dagarna innan

Det är svårt att säga när han bestämde sig för att begå brottet, men Elison tror att han inte haft tankarna så länge.

– Det är i närtid till gärningstillfället, det rör sig om 1–3 dagar. Troligen inte mer, det var då han nådde upp till tröskeln att göra någonting.

18-åringen verkar inte ha hittat någon inspiration eller liknande från andra skolattentat eller dåd, enligt advokaten. Elison fick också frågan vad som fick 18-åringen att sluta.

– Där och då fanns det inte fler personer. Hade det funnits fler hade han möjligen fortsatt.

18-åringen har erkänt båda morden. Han har fortsatt bevakning dygnet runt.

Han kommer genomgå en så kallad ”P7:a”, en utökad personutredning. Åtal ska vara väckt senast den 10 april.