Forland: Festande ungdomar driver på smittspridningen i Norge

”Definitivt en fjärde våg sett till smittspridningen”

Publicerad 2021-09-01

Norge har slagit ett nytt dystert smittorekord.

Enligt landets smittskyddsdirektör Frode Forland pekar smittotalen definitivt på en fjärde våg.

– Spridningen sker framför allt bland unga personer som samlas och som festar, säger han.

Norge har nått en ny högstanotering av antalet nya coronasmittade under ett dygn. På tisdagen registrerades 1 758 nya fall, den högsta dygnssiffran som noterats sedan pandemin bröt ut.

På onsdagen registrerade Oslo sitt högsta smittotal någonsin, med 677 nya fall det senaste dygnet.

Enligt Frode Forland, smittskyddsdirektör på på norska Folkehelseinstituttet, är det framför allt unga personer, mellan 10 och 30 år, som står bakom de nya smittofallen.

– Vi fick in en del smitta i landet under sommaren. Nu har skolorna öppnat igen och smittspridningen sker framför allt bland unga personer som samlas och som festar, säger han.

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.

Testar fler nu än tidigare

Det dystra smittorekordet kan också förklaras med att Norge ändrats sin teststrategi, enligt Frode Forland.

– Man testar ju också betydligt fler personer nu jämfört med tidigare, både med självtestning och masstester på skolorna. Siffrorna är inte riktigt jämförbara med tidigare stadier i pandemin, säger han.

Norge har lättat på de flesta av sina restriktioner, men några rekommendationer gäller fortfarande. Norrmännen uppmanas till att hålla avstånd, bära munskydd i kollektivtrafiken och stanna hemma om man har symtom.

– Vi har haft lite svårt med att nå ut till unga med de råd som fortfarande gäller, nu när sommaren är över och många träffas igen, säger Forland.

Långa köer till covidtestning i Oslo i våras.

Kan pausa landets återöppning

Norges plan var att inom kort lätta ytterligare på restriktionerna. Men enligt landets hälsodirektör Espen Nakstad kan den negativa smittotrenden sätta käppar i hjulet för planerna. Frode Forland håller med sin kollega.

– Vi vill ha så bra kontroll som möjligt på smittspridningen innan vi öppnar helt. Vi vill även att så många som möjligt ska ha blivit vaccinerade innan vi lättar på fler restriktioner, säger han.

– Men det är upp till regeringen att fatta beslut om det.

Hittills har 56,4 procent av den norska befolkningen fått två doser vaccin. 71,5 procent har fått minst en dos.

– Kommunerna måste införa de åtgärder som behövs för att få ner smittspridningen. De kan exempelvis införa restriktioner på skolorna igen, om det behövs, säger Frode Forland.

”Samhället tål mer smitta nu – men inte bra om det sprids”

Men Forland är också noga med att poängtera att det är få unga som blir allvarligt sjuka:

– Vi har ingen våg av nya sjukhusinläggningar eller dödsfall. Ungefär en procent av de som smittas nu blir allvarligt sjuka, jämfört med fyra procent tidigare under pandemin. Vi ser att samhället tål mer smitta nu, men det är inte bra om smittan sprids.

I dagsläget vaccineras personer från 16 år och uppåt i Norge, men regeringen tittar på om man ska gå ännu längre ner i åldrarna och börja vaccinera 12–15-åringar.

– Det kan också påverka situationen framöver. Nu måste vi testa alla metoder vi kan för att få unga att lyssna på råden.

När Frode Forland blickar framåt säger han att man kan leva med en viss smittspridning i samhället:

– Pandemin är inte så farlig nu som den var i våras eftersom många har vaccinerats. Men de nya smittotalen pekar definitivt på en fjärde våg, även om det inte handlar om lika många allvarligt sjuka.

 

DAILY Så lever britterna med pandemin

Aftonbladet Daily med Frida Fagerlund, på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen