Pojkens första ord i förhör: ”Jag bara slog”

Uppdaterad 2022-10-07 | Publicerad 2022-10-06

Den 15-åriga pojken i Morö backe säger i förhör att han slog flickan och knöt skosnören runt hennes hals.

”Och sen kunde hon inte andas. Så jag gick därifrån”.

Flickan hittades efter två timmar och först i förhör inser pojken att hon inte har dött.

”Jaha, det betyder att hon lever?”

Den 7 juli hittades en nioårig flicka allvarligt skadad i ett skogsparti i Morö backe, Skellefteå.

En 15-årig pojke hävdade då att han hittat flickan och berättade för en privatperson i närheten som i sin tur slog larm till SOS.

Men snart riktade polisen misstankarna mot den 15-åriga pojken som förra veckan åtalades misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt i Skellefteå tingsrätt.

I det första förhöret uppger pojken att han blev kissnödig och gick in i skogsdungen. Där ska han då ha upptäckt flickan liggande på marken. Han säger att han gick fram och petade på henne, men att hon inte rörde på sig. Han menar att han då tog hennes cykel och gav sig av för att leta hjälp.

Men i det andra förhöret ändrar pojken sin historia.

”Jag bara slog”, säger han.

Pojken berättar att han slog flickan med en pinne och med sin hand flera gånger, i ansiktet och på ryggen. Han säger att han slog och tryckte sin hand mot flickan.

”Jag vet inte. Kanske jättemånga gånger”.

Pojken trodde tillslut att flickan inte andades.

”Hon rörde inte sig så jag gick därifrån”.

Försökte strypa flickan

Han ska även ha försökt strypa flickan med skosnören som han drog runt halsen på henne.

”Jag bara tog på dem och hedde på hennes hals”, säger han i förhör.

Han berättar att han knöt skosnörena. När förhörsledaren frågar vad han menar med knöt och undrar varför, har han ingen förklaring.

”Jag vet inte”.

Han hävdar att flickan ramlade på marken. Han har i det läget inte heller svar på varför han slog flickan.

”Jag vet inte”.

”Säg det du vet”.

”Jag vet inte”.

Trodde att flickan var död

Pojken säger att han gick iväg från platsen en stund, för att sedan komma tillbaka och titta på flickan och röra henne. Han berättar att han frågade om hon kunde höra honom och när hon inte svarade gick han därifrån och slog larm.

När förhörsledaren ställer ytterligare frågor om händelsen och återigen berättar att polisen utreder ett försök till mord inser pojken att flickan inte är död.

”Jaha, det betyder att hon lever?”

Utdraget förlopp

Enligt polisens förundersökning hördes ett skrik från skogen kring klockan 15.30. Flickan hittades allvarligt skadad två timmar senare och fördes till sjukhus där hon än i dag vårdas. Flickan har ännu inte kunnat förhöras.

I samband med gripandet uppstod oklarheter kring pojkens ålder. Han uppgavs vara under 15 år men det fanns misstankar om att pojken skulle kunna vara äldre. Åklagaren beslutade om att pojken skulle genomgå en medicinsk undersökning för att utreda hans ålder, vilket var avgörande för att kunna väcka åtal då 15 år är gränsen.

Gjort vissas medgivanden

Den 15-årige pojken har gjort vissa medgivanden i förhör.

– Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, sa kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå, i samband med att åtal väcktes.

Även pojkens advokat Jens Nyström har tidigare uppgett för Aftonbladet att pojken gjort vissa medgivanden.
– Men exakt hur de medgivandena är gjorda, och hur mycket vikt man kan lägga vid dem, är i nuläget ganska svårt att uttala sig om. Det finns vissa medgivanden till närstående och vissa medgivanden som är gjorda i förhör, säger han.