Kvinnorna varnar för Trump – röstar på Demokraterna

Publicerad 2024-01-03

Trump blir slutet för amerikanska demokratin.

Om han vinner valet i år.

– Alla vet hur farlig Trump är, säger Alyssa Farah Griffin, före detta kommunikationschef i Vita huset.

Hon är en av tre kvinnor som jobbade i Trumpadministrationen som nu varnar väljarna för vad som kan vänta om Trump återigen flyttar in på 1600 Pennsylvania Avenue.

De varnar för att han utgör ett allvarligt hot mot den amerikanska demokratin och några funderar på om hon skulle stötta Demokraterna.

– Det här handlar inte om politik. Det handlar inte om någon policy. Det handlar om hans karaktär, säger Alyssa Farah Griffin i ABC:s program ”This week”.

Under intervjun har hon sällskap av före detta Vita huset-medarbetaren Cassidy Hutchinson och före detta biträdande pressekreteraren Sara Matthews, skriver New York Post.

– Vi behöver inte spekulera i vad en andra mandatperiod med Trump kommer att bli – för vi har redan sett det utspelas, säger Sarah Matthews innan hon påminner om att Trump vägrade godkänna Joe Bidens valresultat 2020.

Cassidy Hutchinson och Alyssa Farah Griffin.

Trumpkampanjen tog kraftigt avstånd från de tre kvinnornas uttalanden, som inte skräder orden om USA:s 45:e president.

– De här otacksamma lurendrejarna har tagit chansen som de fick av president Trump för att bygga sina egna karriärer tills de insåg att de kunde tjäna mer pengar på att vara ”Aldrig Trump”-are, sa en av talesmännen för kampanjen.

– Inga av deras tv-kontrakt eller bokkontrakt skulle finnas om de inte hade betett sig som fullblodiga Judas.

Tunga avhopp

Den 77-årige Donald Trump, Republikanernas favorit, har brottats med flera tunga avhopp.

Bland dem finns bland annat före detta säkerhetsrådgivaren John Bolton, före detta justitieminister William Barr och Vita husets förre stabschef John Kelly. De, bland flera andra, har också varnat för ett återval av Trump den 5 november i år.

Men trots försök att stoppa Trump från valsedlarna har förtroendet bland väljarna varit skyhögt, enligt flera opinionsundersökningar.

– Jag uppmanar andra att träda fram. För vi börjar få ont om tid för att stoppa Trump från att inta Ovala rummet igen, säger Sara Matthews i intervjun.

– Många av dem talar inte ut, trots att de erkänner privat att Trump inte fungerar eller att de erkänner, privat, att de inte tycker att valet 2020 var ”stulet”. Det är för att de vet att de kommer att drabbas av dödshot, att deras familjer kommer att drabbas av dödshot.

Sara Matthews funderar på att rösta för en av Demokraternas kandidater i årets val om Trump dyker upp som Republikanernas presidentkandidat.

– Jag har aldrig röstat för en demokrat i hela mitt liv, men jag tror att jag i årets val kommer att välja demokratin.

– Vårt enda fokus måste vara, om han blir nominerad, att han inte blir vald till president igen, säger Cassidy Hutchinson.

Hon påminde om att Trump funderat på att vara diktator för en dag.

– Det faktum att han ens känner att han behöver vara en diktator visar att han är en svag och klen man, säger hon.

Cassidy Hutchinson vittnade under 6 januari-utfrågningarna i juni 2022.

Enligt en ny valundersökning har Trump ett stöd från 39 procent av den latinamerikanska befolkningen och därmed suddar han ut Bidens ledning i den viktiga väljargruppen. Biden fick i undersökningen 34 procent. 2020 hade Biden stöd från 65 procent av latinamerikanerna, skriver brittiska The Guardian.

Det första nomineringsmötet sker om två veckor, den 15 januari, i Iowa. Därefter följer primärvalet i New Hampshire 23 januari.

Samtidigt pågår flera rättsprocesser, med sammanlagt 91 åtalspunkter, mot den före detta presidenten.

Donald Trump

Trump själv förbereder sig för att hävda ännu ett ”stulet” val om han förlorar mot Biden i höst, skriver brittiska The Independent.

I ett nyårsinlägg på egna sociala plattformen Truth social skrev förre presidenten:

”Jag önskar ett tidigt Gott nytt år till skurkaktige Joe Biden och hans grupp av vänsterradikaler av misslyckade & banditer för deras eviga försök att FÖRSTÖRA VÅR NATION genom ”lawfare” (när rättssystemet används för att tysta motståndare, reds anm), invasion och riggade val.”