Strömmer på plats i Farsta: ”Exceptionellt allvarligt läge”

Publicerad 2023-06-11

Över 20 skott avlossades i masskjutningen i Farsta centrum.

Justitieminister Gunnar Strömmer kallar skjutningen för ”en inhemsk terrorism”.

– Det kunde gått mycket värre, säger han i SVT:s Agenda.

Sju personer har skottskadats under helgens tre skjutningar i Stockholmsområdet.

En 15-årig pojke har dött och ytterligare tre personer vårdas på sjukhus efter en skottlossning i Farsta centrum på lördagskvällen.

I kvällens Agenda kommenterar Gunnar Strömmer händelsen där han beskriver brottsligheten just nu som ”totalt likgiltigt”.

– Det är 21 skott som gått av, det kunde potentiellt kunnat gått ännu värre. Jag har talat om det här som en inhemsk terrorism, säger han i programmet.

Han uttalar sig även i programmet hur han anser att polisen just nu klarar av sitt uppdrag.

– Om vi nu tittar på de senaste tidens insatser i Stockholm så är det ingen som kan säga att polisen eller samhället i stort har kontroll på situationen samtidigt har den senaste tidens mobilisering i Stockholm inneburit ett rekord i antalet beslagtagna vapen och gripanden.

Tidigare på eftermiddagen kom justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Farsta centrum. Där mötte han medier och representanter från stadsdelsförvaltningen och kyrkan.

– Det här är en mörk bekräftelse på den utomordentligt allvarliga samhällsutveckling som pågått under oerhört lång tid, säger han inför journalisterna på plats.

Gunnar Strömmer i Farsta.

”Mobilisering”

I fjol hade Sverige 62 skjutningar med dödlig utgång. Strömmer betonade skillnaden mellan Sverige och grannländerna.

Norge hade fyra, Danmark hade fyra och Finland hade två.

– Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger Strömmer.

Vidare meddelar han att det nu sker en mobilisering från myndigheter och regeringens sida för att på olika sätt bryta den senaste tidens utveckling.

– Det handlar om att ge myndigheter nya verktyg till exempel möjligheten att använda hemlig avlyssning också för att förhindra och förebygga att skjutningar och sprängningar överhuvudtaget äger rum.

Längre straff

Justitieministern talade vidare om åtgärder som längre och snabbare straff för att bryta mönstret men öppnade även dörren till att mer fokus bör läggas på de sociala insatserna.

Polis på plats efter skjutningen i Farsta.

– När vi talar om en kriminalitet som trängt så djup ned i åldrarna tror jag att den stora diskussionen de kommande åren handlar om ålderssnittet 5-15 år.

Strömmer menar att ett större arbete inom politiken måste genomföras, särskilt mellan justitiedepartementet och socialdepartementet. Ministern säger att de behöver vara ”huvudmotorer inom politiken”.

– För annars kommer vi inte kunna förhindra att barn och unga dras in i den grövsta brottsligheten och vi kommer inte heller att förhindra att barn och unga blir brottsoffer på det sätt som vi dessvärre sett exempel på det senaste dygnet.

Statsministern: ”Ännu en mörk helg”

Statsminister Ulf Kristersson skriver på sin Facebook att ”detta blev ännu en mörk helg”.

Han konstaterar att ”läget är utomordentligt allvarligt”. Han medger samtidigt att att rättstaten och socialstaten ”inte har rustats för uppgiften.

Andersson: ”Det här måste få ett slut.”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver på Twitter:

”Den grova brottsligheten undergräver den svenska tryggheten, den tillit vi har till varandra och till att samhället kan hålla oss säkra. Den sätter skräck i bostadsområden, splittrar familjer och släcker liv – ibland så unga som femton år. Det här måste få ett slut.”